Reč legende

RATA U JUGOSLAVIJI NE BI BILO DA JE ON BIO SRPSKI PREDSEDNIK! Toni Kukoč šokirao region pred kamerama: EVO O KOME JE REČ

Autor Petar Latinović

Toni Kukoč je bio i ostao jedan od najboljih košarkaša koje je Hrvatska imala.

Izvor: hrt.hr/printscreen

Poslednje Svetsko prvenstvo SFRJ je odigrala je 1990. godine u Argentini kada je osvojila zlato. Selektor je bio je Duda Ivković a ekipu su činili Žarko Paspalj, Zoran Savić, Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoć, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Zoran Jovanović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac i Arijan Komazec.

Sve se to odigralo pre tačno 32 godine. U polufinalu su savladani Amerikanci (99:91) a u finalu je pobeđen SSSR 92:75. Za MVP-a je proglašen Toni Kukoč koji je bio i u najboljoj petorci, a nagradu za najboljeg strelca dobio je nezaboravni reprezentativac Brazila, Oskar Šmit.

To prvenstvo će ostati upamćeno i po incidentu koji se dogodio nakon finalne utakmice kada je jedan navijač utrčao na teren sa zastavom Hrvatske, a Vlade Divac mu je uzeo i bacio na pod, smatrajući da ima mesta samo za zastavu Jugoslavije. Navodno je zbog svega toga je puklo i prijateljstvo sa Draženom Petrovićem.

Divac otima hrvatsku zastavu
Izvor: YouTube/Baloncestoyugoslavo

"Godinu dana kasnije, kada su počela dešavanja na ovim prostorima, meni je uzeta za zlo ta reakcija. Tu je više politika imala udela u manipulaciji jer se govorilo da sam je palio i gazio. Ja sam jednostavno zabranio ulazak zastavi koja nije trebalo da bude na tom mestu uz jugoslovensku", rekao je svojevremeno Divac.

Jedan od retkih koji je imao opravdanje za Vlade Divca bio je Dino Rađa. "Da je meni u ono vreme neko došao sa srpskom zastavom, ja bih isto uradio. Mnogi bi hteli izbrisati istoriju, ali to se ne može tek tako gumicom izbrisati. Neke stvari su zapisane u knjigama i to ne treba brisati. Ja sam neke najveće uspehe ostvario u toj državi", rekao je Rađa.

Pravu istinu o celom događaju otkriva drugi učesnik incidenta, čovek koji je uneo zastavu, argentinski Hrvat, Tomas Šakić.

"Ja sam čovek koji je ušao u dvoranu Luna Park s hrvatskom zastavom, ona je porodična stvar. Ali da budem iskren, Divac mi je uzeo zastavu, ali je posle vratio. Nikad nije pljunuo na nju, niti je gazio po njoj. Otimanje zastave je bilo uvredljivo, pokazao je manjak poštovanja, ali nije pljunuo na nju", priznao je Šakić za argentinske medije.

Manje je poznato da je i Toni Kukoč svojevremeno na neki način stao uz Divca i to usred Zagreba, na HRT-u i to u jednoj od nagledanijih emisija u Hrvatskoj - Nedeljom u 2. Na pitanje šta misli o Divcu, Kukoč je 2008. godine rekao: "Divac je dobra i pozitivna osoba."

Govoreći o incidentu koji se dogodio na Svetskom prvenstvu u Argentini, Kukoč kaže da su oni tada bili skoro pa deca.

"Rat je počeo godinu i nešto posle toga. Mi smo na to prvenstvo otišli a imali smo možda 21 godinu. Bili smo deca koja nisu razmišljala šta bi se moglo desiti, nama je život bio košarka. Pet meseci smo bili na pripremama u Argentini, zadnjih mesec dana smo bili u SAD. I već smo tamo upozoreni da može biti struja i sa hrvatske i sa srpske strane i da nastojimo da ne reagujemo ni na jedne ni na druge. To je tada bila Divčeva reakcija. Ali ja verujem u suštini da je on jedna dobra osoba. Kada sam bio na tom njegovom oproštaju, ja sam tamo pozvan ko Hrvat i otišao sam ko Hrvat. Nisam video problem. Ovde se o tome govorilo kao da on hoće da bude predsednik Srbije. Što naravno nema veze sa tim. Ali mogu reći da je Divac možda bio predsednik Srbije, da do rata ne bi ni došlo. Našao bi se neki način da Hrvatska bude Hrvatska, a Srbija da bude Srbija, ali bez rata", rekao je tada Toni Kukoč.

Pogledajte kako je Toni Kukoč pozdravljen 2005. na oproštaju Saše Đorđevića u hali "Pionir":

(MONDO)