MONDO INTERVJU

SVAKO BI VOLEO DA BUDE NA MOM MESTU! Dalibor Ilić za MONDO: Sramota nas je tog poraza, ali ako je morao da se desi...

Autor Nikola Lalović

Bio je zlatni "orlić", pa lider Igokee, a sada je vreme za korak više, korak dalje. Stigao je u Crvenu zvezdu, kako kaže – možda i godinu dana prekasno, ali je spreman na terenu da dokaže da mu je mesto u Evroligi. Dalibor Ilić je o svemu tome pričao za MONDO!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Crvena zvezda od 20:00 počinje novu sezonu! Zaigraće tim sa Malog Kalemegdana u ABA ligi, a prvi rival biće MZT Skoplje. Na tom meču svoj zvanični debi u crveno-belom dresu imaće Dalibor Ilić. Igrač koga odavno znamo iz ABA lige, talenat koji je čekao da napravi korak više i koji se povezivao sa Crvenom zvezdom već nekoliko godina.

Kada je posao konačno dogovoren i kada je njegov prelazak među crveno-bele postao zvaničan njegovi prijatelji su ga ispratili na spektakularan način – bakljadom koja će mu ostati urezana u sećanje!

"Ja sam lično organizovao neko druženje za kraj. Dugo vremena sam proveo tamo i imam neke sjajne prijatelje što se moglo i videti na snimku. Za iznenađenje stvarno nisam znao, zaista su napravili sjajnu atmosferu i pokazali su da su pravi prijatelji", počinje svoj razgovor za MONDO Dalibor Ilić. Pogledajte detalje tog slavlja:

Preko Drine Crvena zvezda ima ogromnu navijačku bazu, što se videli i po tome kako je pozdravljen transfer Ilića iz Igokee u ovaj klub.

"Crvena zvezda je svima jedno veliko ime preko Drine. Svako bi voleo, ko god se bavi košarkom, da bude na ovom mestu, da ima priliku da igra tu. Tako da je ovo za mene jedno veliko, veliko iskustvo i nadam se da ću sve to da opravdam", iskren je Ilić.

TREBALO JE I RANIJE DA DOĐEM, ALI...

Iako ima tek 22 godine, još od osvajanja zlata sa U18 timom Srbije na Evropskom prvenstvu ovaj momak iz Višegrada je pod lupom javnosti. Kako i sam kaže, možda je i ranije bilo vreme da napravi korak više, ali to nije njegova briga. Zanima ga pre svega teren.

"Možda je prošle sezone vreme bilo da napravim korak napred, ali iskreno da ti kažem ja se držim terena. Te neke stvari obavljaju oni koji su zaduženi za njih. Meni je bitno da ja sa glavom sam ostao u onome što treba da radim. Ove sezone se poklopilo da ja dođem ovde, tako da nisam puno razmišljao. Jednostavno mislim da sam napravio dobar potez, što ćemo videti u narednom periodu."

Napravio je korak napred u karijeri što se tiče veće sredine i prilike da igra Evroligu, ali šta bi bio korak napred u njegovoj igri koji možemo da očekujemo dolaskom među crveno-bele?

"Sigurno taj šut za tri poena, pogotov "pull up", na tome sam radio i već u drugom delu prošle sezone su mogli da se vide rezultati. Naravno preko leta sam nastavio sa radom na tome i sada me dobro služi. Videćemo kada krene sezona, kakvi će procenti da budu", istakao je za MONDO Dalibor Ilić.

Igrači kao on u modernoj košarci su jako traženi. Uspevao je u prošlosti da pokrije pozicije tri, četiri i pet, a one redom traže izuzetno različite veštine i donose različite zadatke. Koliko je teško prilagoditi se svemu tome?

"Jeste to jako teško da se pokrije, ali imao sam sreću da sam već pokrivao sve tri pozicije. Sigurno je da će trajati period adaptacije pogotovo što se tiče Evrolige. Ipak su tu iskusniji igrači, koji su duže vremena tu, više su prošli od mene i trebaće mi vremena da se priviknem na to takmičenje. Do sada sam imao priliku da to obavljam, tako da mislim da tu neće biti previše problema."

Do sada je u ABA ligi pre svega svojim sjajnim fizikalijama uspevao da pravi razliku u odnosu na rivale. Na evroligaškom nivou to neće biti tako lako...

"Mislim da se u ABA ligi vidi jasna fizička razlika, ali već na evroligaškom nivou svi imaju strašne predispozicije i tu je teško naspram nekog drugog biti jači i eksplozivniji. U Evroligi su svi igrači takvi, dok u ABA ligi nije baš tako", iskren je povremeni reprezentativac Srbije.

NE KAŽEM DA NAS NIJE SRAMOTA!

Morali smo da se dotaknemo i priprema na kojima je imao odličnih partija, ali je takođe bio deo tima koji je razbijen od Olimpijakosa. Ipak možda je to solidna pouka pred početak sezone da se još više radi?

"Ako smo mogli da biramo trenutak u kome ovo treba da se desi, to je ovaj trenutak. Jednostavno to je jedino što možemo da izvučemo kao pozitivno iz tog meča sa Olimpijakosom, da je dobro što se desio sad. Mogu da kažem da nas je to malo poljuljalo, osvestilo, ne u negativnom smislu naravno. Vidite da smo svi raspoloženi", ističe on, ali podvlači:

"Naravno, ne kažem da nas nije u neki ruku sramota što se takav poraz desio, ali najbitnije je da se takav poraz desio u pripremnom periodu i da imamo jasnu sliku i jasan pogled u realnost šta nas očekuje."
MZT je samo početak, ali nakon toga crveno-bele čeka bukvalno paklen raspored od deset utakmica koje će odigrati u oktobru.

"Sigurno da bi više odgovarao neki lakši raspored, ali po tom jakom rasporedu se vidi kakvi smo mi i kakav smo tim stvorili. Najbitnije je da idemo iz utakmice u utakmicu i da dajemo svoj maksimum. Ako smo mi na 100 odsto i dajemo sve od sebe, sigurno će nam se u nekom delu takmičenja vratiti", dodao je krilni centar crveno-belih.

RASPORED CRVENE ZVEZDE U OKTOBRU

1. oktobar Crvena zvezda – MZT
7. oktobar Efes – Crvena zvezda
10. oktobar Crvena zvezda – Budućnost
13. oktobar Crvena zvezda – Panatinaikos
6. oktobar Cedevita Olimpija – Crvena zvezda
19. oktobar Baskonija – Crvena zvezda
21. oktobar Real Madrid – Crvena zvezda
24. oktobar Crvena zvezda – FMP
28. oktobar Crvena zvezda – Bajern
31. oktobar Igokea – Crvena zvezda

Već neko vreme je sa novim timom u kome se nalazi i veliki broj iskusnih igrača koji bukvalno duže od decenije igraju Evroligu i osvajaju trofeje. Da li je od nekoga već pokupio neke "fore"?

"Radne navike sam stekao odavno, dolazim dosta ranije i radim indivudualno, ali stalno gledam okolo da li od nekoga mogu nešto da pokupim. Nemam nešto što bi trenutno izdvojio, ali stvarno se trudim da nešto naučim i da snimim svaku situaciju, Sledeći put kada budemo pričali reći ću ti ako bude nešto konkretno da sam od saigrača naučio", obećao je on.

A na kraju smo ga pitali – šta je jedna stvar koju može da obeća "delijama"?

"Da ću davati sve od sebe na parketu kada god imam priliku za to. Mogu od mene da očekuju da ću da ginem za svaku loptu", završio je svoj razgovor za MONDO Dalibor Ilić.

Više i ne može da se traži, rekli bismo da je na bilo kom drugom mestu. Ovako, posle godina dominacije u regionu i Srbiji – navijači Crvene zvezde će tražiti više. Mnogo više, tražiće svaku titulu za koju se bude igralo!