INTERVJU

ZVEZDA ĆE TEK DA RASTE, TO ŠTO IMA JE ČUDO! Intervju Marko Simonović - Ovakav tim praviš jednom i ko zna kad!

Autor Nemanja Stanojčić

Marko Simonović u intervjuu za MONDO priča o derbiju, Crvenoj zvezdi, Partizanu, značaju Fakunda Kampaca...

Izvor: MN Press

Sada kreće najvažniji deo sezone. Borba za trofeje. Prvi pehar osvojila je Crvena zvezda u Nišu i tako dobila dodatno sampouzdanje za ono što sledi. Partizan je video gde je grešio i pokušaće to da ispravi u mečevima koji dolaze. Pred derbi u Kupu razgovarali smo sa Markom Simonovićem koji je u najavi praktično "nacrtao" kako će se većina stvari odvijati. Bio je to razlog da ga pozovemo i za analizu onoga što se desilo i što očekuje dva najveća srpska tima.

"Jesam pogodio nešto?", nasmejao sa Marko na početku razgovora za MONDO pa odmah prešao na derbi. "Veoma dobra utakmica, ne samo ta, nego i ceo turnir, ljudi su stvarno imali šta da vide. Što se derbija tiče, očekivano tesan meč, dva različita poluvremena, Partizanu je pripalo prvo, Zvezdi drugo."

Crno-beli su u prvom delu dominirali, imali i "+18" (44:26), a onda su u drugom praktično zamenili uloge. Crveno-beli su se izvukli iz ponora i došli do pobede i plasmana u finale, a onda i do titule. "Mislim da nije bilo mnogo promena, već da su igrači Zvezde mirnije počeli drugo poluvreme. Kampaco je preuzeo na sebe sve, pokrenuo je tim na startu treće deonice, Vildoza je dao bitnu trojku, Partizan se umorio, baš se videlo da im fale dva važna igrača Papapetru i Madar u rotaciji. Onda su Egzum i Ledej dobili po četvrtu ličnu i tu je bilo gotovo."

"ZVEZDA ĆE TEK DA RASTE SA KAMPACOM"

Izvor: MN Press

  Fakundo Kampaco odmah je pokazao da je lider Zvezde. U prvom poluvremenu derbija se baš mučio, onda je u drugom proigrao. "Malo je bio nervozan, ne igra u Evroligi, verovatno su ga stigle i emocije. Međutim, to je iskusan igrač sa velikom karijerom, jedan potez mu je dovoljan da promeni ritam. Pokazali su to i on i Vildoza i Nedović, naravno uz veliku pomoć saigrača."

Ne krije Marko oduševljenje zbog njegovih igara. "Fakundo pravi ogromnu razliku, jedan je od tri najbolja pleja u Evropi bez dileme. Nije ni čudo što je tolika pomama za njima. Menadžment Zvezde je odradio veliki posao, ovako nešto se ne dešava često. Ova ekipa, uz odlične domaće i kvalitetne igrače, Zvezda ima tim koji se pravi jednom u ko zna koliko godina."

A, kako će izgledati naredni derbi, kada u ABA ligi oba tima budu u punom sastavu (10. mart)? "Zavisiće to od dosta faktora, prvo želim i jednima i drugima da budu zdravi, to je glavni preduslov. Neće biti mnogo nepoznanica u sledećem derbiju, biće motivisani. Izvesno je da će ova dva tima igrati i u finalu ABA lige, pa će biti još duela i sjajne košarke. Partizanu su falila dva važna igrača u Nišu, Zvezdi fale zajednički minuti sa Kampacom za uigravanje. Sada će on biti vođa tima, sada sve dolazi na svoje. Uveren sam da će Zvezda rasti sa njim iz meča u meč."

POJAČANJA? NEZAHVALNO JE...

Rok za transfere u ABA ligi ističe 2. marta. Hoće li Željko Obradović i Duško Ivanović reagovati na tržištu? "Malo je nezahvalno pričati o tome. I jedni i drugi imaju dosta igrača u rosteru. Treneri najbolje znaju da li im neko fali. Treba naglasiti i da je jako nezahvalno dovesti nekoga u martu, a da dovodiš igrača samo reda radi... Treba uzeti u obzir i da tako nešto može da poremeti hemiju u ekipi, znalo je i to da se dešava u timovima. Ponavljam, treneri Obradović i Ivanović su preiskusni i oni najbolje znaju da li su im potrebna pojačanja."

Može li Simonović da zamisli Vildozu i Kampaca u crveno-belom dresu i naredne sezone? "Naravno da to želim Zvezdi. Teško je dovesti ovakve igrače, a još teže zadržati ih. To što su ovde, to je ravno čudu, uz povratak Nedovića. Hajde prvo da vidimo šta će se desiti ove sezone, pa ćemo da pričamo o sledećoj."

BORBA ZA TOP8 EVROLIGE

I Zvezda i Partizan bore se za ulazak među osam najboljih u Evroligi. Crno-beli su na skoru 13-11, crveno-beli imaju 11-13. "Osvajanje Kupa može da donese neki osećaj zadovoljstva Zvezdi, kao neka vrsta potvrde da je sve do sada dobro urađeno. Međutim, sada id udarni deo sezone. Završnica ABA lige, oba tima jure top8, voleo bih zaista da se i jedni i drugi tamo nađu."

Zvezda ima meč sa Albom, poslednji bez Kampaca, onda sledi i njegov evroligaški derbi u Minhenu protiv Bajerna. "Njegovo priključenje timu može da bude ključ u toj borbi. Pričamo o igraču koji pravi veliku razliku, ima ogroman kvalitet. Zvezda ima tim koji može da dobije svakoga i kod kuće i na strani, napadački je moćna i može da ubaci veliki broj poena, tako i treba da igra, na veliki broj koševa. Raspored je nešto povoljniji za Zvezdu, dosta mečeva sa direktnim konkurentima, Partizan ima nešto teže rivale. Videćemo šta će biti", zaključio je Simonović za MONDO.