ANALIZA

PET RAZLOGA ZBOG KOJIH PARTIZAN GAZI KA TOP8 EVROLIGE! Oni prave RAZLIKU - Željko ima novo oružje i dvojicu LIDERA!

Autor Nemanja Stanojčić

Partizan je pobedom protiv Virtusa napravio veliki korak ka mestu među osam najboljih u Evroligi.

Izvor: MN Press

Partizan ide ka plej-ofu Evrolige. Napravio je ogroman korak ka mestu među osam najboljih timova pobedom u Bolonji. Virtus je savladan, skor je popravljen na 15-12 i u slučaju trijumfa i u Milanu protiv Armanija bio bi još bliže cilju. Pokazao je srpski tim još jednom da ume da se izbori sa pritiskom i da dobije mečeve koji su "pod moranjem" za prolaz dalje.

Upravo su takvi bili dueli sa Albom, Virtusom, a tu spada donekle i duel sa timom iz Milana, prvenstveno zbog činjenice da ekipa Etorea Mesine ima male šanse za nastavak takmičenja (12-15) i da je jedan od konkurenata za prolaz. Treba dodati i da su oni pronašli formu i ritam posle povratka nekih bitnih igrača, tako da se očekuje velika borba u četvrtak (20.30). Dok se čeka taj meč, vredi istaći heroje crno-belih iz prethodnog perioda.

Apetiti i navijača i igrača rastu, sezona ulazi u onaj završni deo kada se sve rešava. Sledi uskoro i borba za trofeje, a pored Partizana i Crvena zvezda juri mesto u top8. Kažite nam u anketi i šta vi očekujete u evroligaškoj trci.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

DANTE EGZUM - VOĐA PARTIZANA!

Izvor: MN Press

Dante Egzum (27) bez sumnje je najkonstantniji igrač Partizana ove sezone. Od njega gotovo sve kreće kada je tim Željka Obradovića u pitanju. Sa visinom od 198 centimetara igra na poziciji plejmejkera, iako je po tome bliži krilu, nego organizatoru igre. Upravo je to jedna od njegovih najvećih vrlina. Ima ogromnu prednost u odnosu na druge plejmejkere, pa može da ih probije, može da igra na niskom postu, lako dolazi do obruča i teško ga je sačuvati. Videli su to najbolje igrači Virtusa, upravo je Australijanac prelomio meč.

Kada je bilo najvažnije, na početku poslednjeg kvartala, u momentu kada je domaćin prišao na samo dva razlike (65:67), tada je Dante uzeo loptu. Imao je dva zakucavanja, iznudio je faul u napadu, pa potom ponovo poentirao i doneo nedostižnih "+10" (65:75). Meč je završio sa 17 poena, i po 7 skokova, asistencija i tri ukradene lopte za indeks korisnosti 33. Dante je iks faktor ovog tima i to je dokazao bezbroj puta ove sezone. Prosek u Evroligi mu je 13,3 poena, 2,8 asistencija i 2,5 skokova po meču, ukoliko popravi i šut za tri poena (37,9 odsto trenutno), biće još veća pretnja za protivničke odbrane.

KEVIN PANTER - KAPITENSKI!

Izvor: MN Press

Kevin Panter (29) pokazuje svima zašto je kapiten crno-belih. Radi upravo ono što treba da radi igrač koji ima najveće poverenje trenera. Uostalom, Obradovićev potez i davanje kapitenske trake najbolje o tome govori. Igra Amerikanac fenomenalno od početka 2023. godine. Kontroliše dešavanja na parketu, ne forsira previše i zna kada treba da uzme loptu i da šutira, a kada da radi za tim.

Upravo to je najveća razlika u odnosu na neke poteze koje je imao u prvom delu sezone kada je u nekim momentima previše forsirao šut. U Bolonji je započeo meč savršeno, dao 11 poena u prvoj deonici i tako dodatno rasteretio saigrače. Ubacio je 17 poena Virtusu i u samoj zavšnici, posle jednog tajm-auta je ustao, okrenuo se ka klupi i glasno rekao saigračima "Rešavam ovo" i tako stavio do znanja da će lopta da bude u njegovim rukama u poslednjem minutu. Na kraju meča imao je i sukob sa Milošem Teodosićem. Srbin je faulirao Egzuma, a Kevin je "doleteo" da odbrani svog saigrača i tako je pokazao zbog čega je jedan od lidera tima. Strasti su se brzo smirile, pa su se potom njih dvojica srdačno pozdravili.

DŽEJMS NANELI KONAČNO PRORADIO!

Izvor: MN Press

Čekao je Partizan strpljivo Džejmsa Nanelija (32) tokom cele sezone i konačno ga je dočekao! Sada je prekaljeni šuter pokazao zašto ga je Obradović toliko želeo. U poslednjih nekoliko mečeva "cepa mrežice" kao od šale. Virtusu je "spakovao" 18 poena, u Splitu je dao trojku za pobedu, a dvocifrene učinke imao je i u Kupu protiv Zvezde (19 poena), kao i protiv Bajerna (15) i Žalgirisa (10) u Evroligi. Deluje da je "namestio ruku".

Radi ono što najbolje zna, šutira i pogađa u visokim procentima. U Bolonji je bio skoro perfektan (7/8 za dva, 1/2 za tri), uz dve asistencije. Njegova šuterska rapsodija tera protivničku odbranu da više motri na njega, što otvara prostor i za saigrače. A, ukoliko i na sekund zaborave na Džejmsa, obično sledi surova kazna u vidu poena. Sa ovakvim Nanelijem Željko i crno-beli dobili su još jedno važno oružje u napadačkom arsenalu.

ALEN SMAILAGIĆ I UMORNI MATIJAS LESOR

Alen Smailagić (22) pokazao je da na njega može da se računa. Matijasa Lesora (27) stigao je umor, primetno je to bilo na mečevima protiv Splita (2p, 4sk) i Virtusa (5p, 2sk) i s obzirom na ogromnu potrošnju i veliku minutažu koju je imao tokom sezone, nije toliko iznenađujuće. Upravo to na najbolji način koristi Smailagić i opravdava poverenje Obradovića.

U prethodnih nekoliko mečeva Alen minutažu koristi na najbolji način, uz sve manje oscilacija u igri. Ono što svakako može da raduje i njega i crno-bele jeste povratak samopouzdanja. Najbolji pokazatelj toga je šut za tri poena. Na Gripama je dao 13 poena, uz 7 skokova i 1/1 za tri poena. U Bolonji je dao 9 poena, 4 skoka, 2 asistencije i 2/3 za tri za skoro 20 minuta na parketu. Sa ovakvim partijama Partizan dobija novu dimenziju u igri, jer za razliku od dominantnog Francuza, Smailagić može da širi teren i da šutom za tri kažnjava protivničke odbrane.

Partizan čeka pakleni mart u Evroligi, uz derbi protiv Crvene zvezde u ABA ligi koji je ujedno i borba za prvo mesto i prednost domaćeg terena. Zbog toga je za Obradovića i za tim neophodno da svako pruži doprinos, neki napadački, neki defanzivno, jer samo tako tim može da dođe do mesta među osam najboljih. Sada je vreme da se pokažu...