MONDO INTERVJU

ZVEZDU NOSE TROJICA, KOD PARTIZANA UVEK ISKOČI NEKO NOV! Vesa Petrović za MONDO: Hoću evroligaški derbi i domaće igrače!

Autor Nikola Lalović

U ponedeljak se igra već peti "večiti derbi" ove sezone, a ovaj izgleda da nosi najveću važnost do sada. Na šta pažnju treba da obrati Partizan, a na šta Crvena zvezda govorili smo sa čovekom koji ima ogromno iskustvo igranja ovakvih utakmica – Veselinom Petrovićem.

Izvor: Youtube/Jao Mile podcast/MN Press

Svi čekamo ponedeljak u 20:30 kada će se Partizan dočekati Crvenu zvezdu u već petom "večitom derbiju" ove sezone, a drugom u ABA ligi. Pred taj meč razgovarali smo sa ljubimcem "grobara", čovekom koji godinama bio crno-belo lavlje srce na terenu i koji se posle decenije u inostranstvu vratio u srpsku košarku! Za MONDO je pred možda i najvažniji meč ABA lige ove sezone govorio osvajač YUBA lige sa Partizanom iz 2000. godine, osvajač tri kupa sa crno-belima i simbol ovog kluba sa početka dvehiljaditih Veselin Petrović!

"Pratim naravno sva dešavanja, vratio sam se ovde da živim iako imam dvojno državljanstvo. Naravno da gledam Partizan i Zvezdu, čak sam i trener u OKK Beogradu i učestvujem drugu godinu u srpskoj ligi. Pratim sve što se dešava u našoj košarci koliko god mogu", počeo je razgovor za MONDO Veselin Petrović, a onda počeo i o utakmici koja nam sledi.

Najbtije mu je da derbi bude odigran u fer i korektnoj atmosferi, a ko će da pobedi? Pobediće ko god da je bolji, mada je jasno na čijoj je strani nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije.

"Prioritet mi je da derbi bude onakav kakav je bio u Evroligi što se tiče ponašanja navijača. Da bude mirno, kao na evroligaškoj utakmici. Da bude propraćeno na najnormalniji i najcivilizovaniji način i tu mislim na obe grupacije navijača. Što se tiče same utakmice mislim da će biti jako zanimljiva, veliki je ulog i suštinski neka pobedi onaj ko bude bolji, ko se bude više borio, ko bude imao više energije, jer i jedan i drugi tim su izloženi velikim energetskim, psihičkim i fizičkim pražnjenjima. Sigurno da od mnogih aspekata zavisi šta će da se desi. Utakmica će biti dobra, a što se tiče mene sigurno bih voleo da Partizan pobedi što je normalno za svakoga ko me poznaje", ističe Veselin Petrović.

Otkako je 2014. godine završio igračku karijeru vratio se u srpsku košarku, prvo kao deo stručnog štaba Mege, a onda i u OKK Beogradu. Pomno prati svoj bivši klub, a smatra da je ekipa Željka Obradovića u ozbiljnom usponu forme u ovom monentu. 

"Na početku su po mom mišljenju imali i dosta povreda, manjak rotacije u svim utakmicama koje su bile strašne kada je tempo u pitanju. Sada su se neki igrači i vratili na teren, ušli su u formu, tu je veći deo rotacije, tako da Partizan počinje da liči na ono na šta bi bio da su svi bili zdravi. Partizan je u usponu forme, a Crvena zvezda u nekom padu. Ali mislim da to kod takvih timova i u takvoj ligi igrača ne traje dugo, tako da će biti veoma zanimljivo i sa jedne i sa druge strane", ističe on, pa poentira: "Drago mi je da su opet naši klubovi došli do toga da su oba tima u Evroligi i što se tiče same Evrolige ako je ikako moguće voleo bih da oba tima završe u osam!"

KO JE NOVI VESA? MA, NE GLEDAM JA TAKO...

Izvor: MN Press

Oba tima dočekuju derbi posle teškog duplog kola u Evroligi u kome su nakon početnih pobeda usledili porazi – prvo Partizanov od Olimpije, pa Zvezdin od Panatinaikosa. Ipak, iako je vremena za pripremu i odmor malo ne vredi se žaliti, jednostavno sistem je takav.

"To je sigurno zahtevno energetski i u svakom pogledu, ali takva su pravila i vidim da to opstaje. Ne volim da prićam o tome šta je bilo ili šta će biti, gledam kakva su trenutno pravila, kako se igra i tome se treba i prilagoditi", jasan je sadašnji pomoćni trener Vuleta Avdalovića u OKK Beogradu.

Morali smo i da ga pitamo – da li ga u Partizanu neko podseća na njega? "Ne gledam kroz tako nešto, ali bih voleo da domaći igrači još više dignu formu i da budu još bolji. Ja sam patriota i hteo bih da mladi domaći igrači u Partizanu dođu na nivo da budu nosioci u skorašnjim godinama. Što se tiče stranaca oni su tu, rezultati pokazuju njihov kvalitet, ali bih voleo da se neko od domaćih igrača tu priključi da u budućnosti bude okosnica Partizana i neko oko koga će da se pravi tim ako je to moguće", dodaje Petrović za MONDO.

ŠTA ĆE DA ODLUČI? NEMA TU JEDNE STVARI!

Prošli derbi u ABA ligi dobila je Crvena zvezda 90:74, ali je svaki sledeći ove sezone bio na jednu loptu. Jedan u Evroligi je dobio Partizan, a po jedan u Evroligi i kupu Crvena zvezda. U takvom odnosu snaga možda bi i jedna stvar, jedan detalj, sitnica, mogli da odluče meč.

ŠTA OČEKUJEMO OD VESE?

Već dve godine je pomoćnik u OKK Beogradu, a da li sledeće sezone možemo da ga očekujemo na mestu prvog trenera neke ekipe?

"Ne znam, trenutno sam sa OKK. Imamo dobru seriju, dobro igramo i gledamo da dođemo do što bolje pozicije do kraja sezone. Pa ako se nekakva prilika ukaže sigurno da je moguće da se to i desi to što si me sada i pitao", otkrio nam je naš sagovornik.

"Pa nema jedne stvari! Kod Partizana je bitno šta će da uradi sa triom Vildoza-Kampaco i Nedović. To su tri igrača koji su pokretači svega u Zvezdi. Jako su dobri igrači, kreatori su, znaju da čine i sebe i tim boljim. To su tri ključna igrača, ali ne treba ni ostale da potcene, nisu drugi nebitni jer ovu trojicu ističem. Sigurno da su bitni, ali ova tri igrača su pokretači svega u Zvezdi", kratko je analizirao crveno-bele nekada sjajni bek, a onda je istakao na šta tim sa Malog Kalemegdana mora da obrati pažniji:

"Sigurno na Partizanov timski duh i timsku igru. Partizanu iz utakmice u utakmicu svaki put neki drugi igrač bude u centru pažnje. Nemaju kao Zvezda konstantno tri igrača koji su nosioci. Svaki put neko drugi iskoči i njihova timska igra i da se prilagode tome koliko se može", završio je svoju priču za MONDO Veselin Petrović.

U prva četiri derbija ove sezone videli smo sve – borbu za trofej, utakmice na jednu loptu, mnogo vatre na terenu i van njega, herojske partije nekih igrača i trenerske minijature Željka Obradovića i Duška Ivanovića. Šta nas čeka u ponedejak? Ostaje da se vidi, ali u jednom se izgleda svi slažu – goreće "Arena"!