TO JE CRNA RUPA BEZ DNA! Kako je Obradović "raskrinkao" Real, a sad SVI KOPIRAJU: Partizan ima šansu, pljušte kritike!

Španski list "Marka" raspisao se o problemima Real Madrida pred meč sa Partizanom.

MN Press

Partizan i Real Madrid odmeriće snage u četvrtfinalu Evrolige, a serija počinje 25. aprila u prestonici Španije. Jasno je svima da je "kraljevski klub" favorit, međutim nije ni Partizan bez šansi posebno ako se uzme u obzir kakav skor Željko Obradović ima u plej-ofu, kako igraju u poslednja tri-četiri meseca, ali i kakve sve probleme ima trener Ćus Mateo...

To se najbolje videlo na poslednjoj utakmici Partizana i Real Madrida u Beogradu, koju su crno-beli dobili 104:90, odnosno to je ponovljeno u "El Klasiku" protiv Barselone. Na oba susreta videli smo kako su protivnički košarkaši uspeli da zaustave sjajnog centra Valtera Tavaresa, najvažnijeg igrača Real Madrida, pa je španska "Marka" čak pronašla i reč za slabu tačku koja je sada postala svima jasna i nazvali su je "Tavaresdependencia". U slobodnom prevodu, zavisnost od Tavaresa.

U interesantnom tekstu najtiražnijeg španskog lista potencira se da ova generacija Real Madrida previše zavisi od raspoloženosti Tavaresa, odnosno na sve to imaju i "crnu rupu" na mestu plejmejkera. To su problemi koje Ćus Mateo mora pod hitno da reši inače bi Partizan mogao da napravi iznenađenje, ocenjuju oni.

"Taj kolaps Real Madrida protiv Barselone (97:82) izneo je na videlo sve probleme tima koji se pretvorio u džina sa stopalima od gline. To su nedostaci koji su već ranije bili vidljivi - neki i od početka sezone - a koji su postali očigledni u poslednjih mesec i po dana što je rezultiralo lošim rezultatima u najvažnijem delu sezone u domaćem prvenstvu i Evroligi. 'Tavaresdependencia' je možda i najvidljivija prosečnom gledaocu. Donekle je logično kada imate najboljeg centra u Evropi da se veliki deo igre vrti oko njega, ali kada na terenu nije zbog faula, iscrpljenosti ili jer je potrebno da igra 'manji tim', vaš tim se potpuno menja. To se desilo u poslednjih nekoliko nedelja kada je iz rotacije ispala njegova zamena Vensan Poarje", navodi se u tekstu "Marke" i podseća da je Barselona uništila protivnika Veselijem, Šanlijem i Nađijem.

Profimedia 

Navodi se da pokušaji sa Kornelijem, Jabuseleom i tek oporavljenim Rendolfom nisu doneli gotovo ništa REal Madridu, tako da je u poslednjih šest poraza - tim dopustio da ih protivnici nadskoče (imali su 71 ofanzivni skok). Za taj problem, Ćus Mateo i dalje nema rešenje i moraće da ga pronađe pre nego što se susretne sa Partizanom.

U sedam od poslednjih 13 utakmica, Real Madrid je primio preko 90 poena, što govori da se manjak energije usled velike potrošnje glavnih igrača odrazio i na odbranu tima. Defanzivni specijalci kao što su Rudi Fernandez i Gabrijel Dek su van terena i bez njih se sve srušilo kao kula od karata, posebno u drugim poluvremenima ovih utakmica kada su po pravili primali preko 50 i više poena.

"Osim toga, problem je i pozicija plejmejkera. Povrede koje imaju Vilijams-Gos, Ljuj i Alosen nisu pomogle, dok Rodrigez više nema poverenje trenera Ćus Matea, pa je sada taj zadatak prebacio Hangi i Abaldeu kojima to nije primarna pozicija. Sada svi znaju da je to Ahilova peta Real Madrida i nije iznenađenje što su plejmejkeri protivničkih timova zablistali u velikim utakmicama. Pogledajte šta su uradili Satoranski (18 poena, pet skokova i devet asistencija) i Laprovitola (14 poena, četiri skoka i osam asistencija). Masakrirali su ih u El Klasiku. A to nije kraj... To su uradili i Lorenco Braun, Džejms Naneli, Šejn Larkin, Elajdža Brajant, kao i mnogi drugi", navodi se u tekstu "Marke" i dodaje da je to "crna rupa bez dna" koju Real Madrid ponekad samo uspe da sakrije dobrim individualnim partijama Džanana Muse ili Marija Hezonje.

"Napad je jako loše strukturiran, ali ako se sve jednog dana složi - mogu da pobede bilo koga. Ako to ne uspeju u narednim utakmicama u kojima se 'lomi sve' za titule, neće uspeti da osvoje ni prvenstvo Španije, a kamoli Evroligu", zaključuje se u zanimljivom tekstu koji je potpuno drugačiji od novinara španskog lista "AS" koji je otpisao Partizan.