HIT!

OBRADOVIĆ ME ISTERAO SA TRENINGA, A ONDA ME NAPIO! Hit priča legendarnog košarkaša: Slistio sam flašu Čivasa, a on....

Autor Milutin Vujičić

Malo poznata priča iz svlačionice Real Madrida u kojoj je Željko Obradović bio strah i trepet, ali je znao i kako da podigne košarkaše.

Izvor: MN Press

Najtrofejniji košarkaški trener u Evropi Željko Obradović želi da sa Partizanom dođe do desetog naslova u Evroligi, ali neće biti lako. Već danas počinje plej-of serija protiv Real Madrida u prestonici Španije, a tim povodom su se španski mediji raspisali o "Žocu" koji je upravo "kraljevskom klubu" doneo pehar Evrolige 1995. godine, nakon što su dve i po decenije čekali naslov u najjačem evropskom takmičenju.

"Marka" je podsetila na brojne sjajne priče o Željku Obradoviću, a jednu od najinteresantnijih ispričao je Džo Arlauskas, njegov nekadašnji đak u Real Madridu. Njih dvojica su sarađivali devedesetih i zajedno su se popeli na "krov Evrope", međutim nikada Arlauskas nije krio da mu je Obradović "popio dušu" brojnim kritikama koje su ga terale da bude bolji.

"Jednog dana me je Željko čak izbacio sa treninga. Nisam bio fokusiran i poslao me je u svlačionicu...", prisetio se Arlauskas i potom otkrio da se iza svega krije još luđa priča: "Onda je došao kod mene da izgladimo stvar tako što smo popili piće. Kući sam došao polupijan pošto sam sam popio flašu Čivasa. U jednom trenutku te nervira, a već u sledećem ti je najbolji prijatelj. Ume da se sprijatelji sa igračima, ima empatiju jer je i sam bio košarkaš... Razmišlja kao trener, ali ima filozofiju igrača i zna tačno kako da te 'bocne' da se pokreneš".

Sličnu priču ima i Rafa Đofreza koji je sa Željkom Obradovićem osvojio Evroligu 1994. godine u Huventudu, a podsetio je da su stalno zajedno išli na večere i da je "timska hemija" bila ključ tog tima. Ali, ima nešto i do taktike: "Ima običaj da počne utakmicu sa jednom idejom i da je promeni za nekoliko minuta. Niko ne čita igru brže od njega".

Roberto Nunjez, koji je kod Željka Obradovića debitovao u Real Madridu sa samo 16 godina, podseća da je "Žoc" najbolji kada se utakmica ne igra po "očekivanom scenariju", odnosno kada su na redu trenerska prilagođavanja: "Ima trenera koji smsile plan i drže ga se do kraja ma šta god da se dogodilo neočekivano na utakmici. Obradović sve menja u sekundi zato što razmišlja unapred", naveo je Nunjez, što podseća i na izjavu Dejana Bodiroge da je ponekad napuštao njegove treninge sa glavoboljom.

Upravo toga će se najviše plašiti i Ćus Mateo iz Real Madrida koji je pošteno nahvalio Obradovića uoči početka serije u kojoj mnogi smatraju da će Partizan napraviti iznenađenje, između ostalih i Leo Vesterman koji crno-bele vidi čak i kao osvajače Evrolige za 2023. godinu.