KO JE ON?

KO JE DIVLJAK IZ REALA? HVALI SE DA JE BOKSER I PRAVI SKANDALE: Egzuma bacio o parket, a to mu NIJE prvi incident! VIDEO

Autor Nikola Lalović

Geršon Jabusele je prešao sve granice i poneo se divljački na meču Evrolige između Reala i Partizana, ali ko je čovek koji je povredio Dantea Egzuma?

Izvor: MN Press/Twitter/Screenshot

Velika sramota viđena je u Madridu pošto je na 100 sekundi do kraja meča Real Madrida i Partizana u Španiji meč prekinut nakon opšte tuče koja je izbila. Sve je "zakuvao" Serhio Ljulj udaranjem Kevina Pantera, a sve je otišlo predaleko kada je Geršon Jabusele stupio na scenu.

Bacio je pravim rvačkim zahvatom o parket Dantea Egzuma i pritom ga povredio, a nakon toga su ga odmah izveli iz hale, uz sramotne ovacije navijača u Madridu. Jedan od najboljih igrača Reala ove sezone je morao napolje, a na kraju su skoro svi igrači isključeni.

Ipak, ovo nije prvi put da Jabusele pravi probleme! Ovaj snažni košarkaš je nedavno u španskom prvenstvu, u "El Klasiku" u kome smo videli ozbiljnu povredu, napao sudije! Pogledajte kako je to izgledao:

HVALIO SE DA JE BOKSER – TO MI POMAŽE NA TERENU!

Rođen je 1995. godine u Drou u Francuskoj, a roditelji su mu stigli u Evropu iz Konga, a košarkša mu nije bila prvi izbor. Zapravo je dugo trenirao boks, što se nažalost i videli na meču sa Partizanom.

"Da, uvek sam bio krupan. Kad biste mi videli tatu, videli biste koliko je ogroman, mama mi je visoka. Kao dete sam bio mršav, a kada sam porastao raskrupnjao sam se. Počeo sam sa boksom jer je moj otac bio bokser. Počeo sam da treniram boks sa 5 godina, a onda sam u jednom trenutku prešao na košarku. Pomogao mi je jako boks kod košarke, zbog kretanja, tela, bržih nogu, jačih zglobova... Boksovao sam da bi bio dobar na terenu", rekao je Geršon Jabusele novinarima u Americi kada je bio na probi u Finiks Sansima.

"Da se računaju naši utisci, Jabusele bi bio najveći favorit da ga Finiks Sansi uzmu na draftu. Nadvijajući se iznad novinara sa svojih 201 cm i 130 kg, mnogima od nas je izgledao da bi bolje igrao u Kardinalsima (NFL tim) nego u Sansima, ali nam je onda ispričao da je zapravo prvo bio bokser", pisali su tada novinari. Evo i kako se Jabusele poneo u meču sa Partizanom:

ČUDO PRIRODE, TAKO DOBAR MOMAK...

Ima 27 godina, a prvu profesionalnu sezonu je odigrao u drugoj ligi Francuske 2013. godine kada je igrao za Roan i na osam mečeva prosečno beležio 1,5 poena. Naredne sezone je već bio bolji sa šest poena, četiri skoka i 1,7 asistecija u proseku i zaradio je prelazak u Ruen u prvu ligu Francuske. Tu je igrao godinu dana, a onda su 2016. godine Boston Seltiksi rešili da ga pokupe kao 16. pika na draftu.

"Ovaj klinac je čudo prirode, nikada nisam video nekoga tako velikog, a tako okretnog", rekao je kasnije superstar Bostona Džejlen Braun

Njegov agent je tvrdio da je Jabusele "jedan od najboljih momaka koje je upoznao, dečko čistog duha", dok je Ostin Ejndž, direktor za igrački kadar u Bostoin Seltiksima rekao: "Svaka osoba koja je blizu njega kaže da je sjajno biti u njegovoj blizini. Svi vole njegov veliki osmeh i njegovu ličnost. Kada sam šetao Šangajem sa njim svi su ga pozdravljali i vikali mu – Jabusele!"

PREVELIKI SI, MORAŠ NA KOŠARKU

Izvor: MN Press

Jabusele ima dve starije sestre i dvojicu mlađe braće, a pre košarke je uporedo sa boksom trenirao i fudbal. Ipak, kada je previše izrastao poslali su ga pod koš!

"Uvek sam bio veliki, a kada sam sa tatom igrao fudbal jednog dana mi je rekao da sam zaista visok i da moram da probam da igram košarku, da će mi se svideti. I tako je sve počelo", rekao je jednom prilikom Geršon Jabusele.

U NBA se nije proslavio, odigrao je dve sezone u kojima je uglavnom sedeo na klupi, a onda je jednu godinu proveo u Kini, jednu u Asvelu i 2021. godine je stigao u Real. Sa klubom je osvojio dva španska superkupa i Endesa ligu, a u Beogradu je prošle godine igrao finale Evrolige koje je izgubio od Vasilija Micića i Efesa. Sa Francuskom ima dva srebra, sa Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine i sa Eurobasketa u Češkoj i Nemačkoj 2022. godine.