ANALIZA

KAKO JE ZVEZDA IZGUBILA U KAUNASU? TRI glavna razloga kolapsa i Duškova odluka koja je iznenadila sve!

Autor Nemanja Stanojčić

Crvena zvezda izgubila je od Žalgirisa, a nekoliko detalja na kraju je prelomilo u korist domaćina.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić/Printscreen/YouTube/KK Crvena zvezda/MN PRESS

Crvena zvezdaMeridianbet propustila je priliku da započne Evroligu sa dve pobede. Posle trijumfa protiv Asvela u Beogradu (94:73) doživela je poraz u Kaunasu (79:74). Imala je meč u svojim rukama, vodila na sedam minuta pre kraja (63:54) i tada je Žalgiris napravio seriju 13:0 i rešio meč.

Upravo to je momenat koji je rešio pitanje pobednika i tas koji je odneo prevagu na vagi u korist domaćeg tima, ali nije bio jedini faktor koji je uticao na konačan rezultat. Najavljivao je Duško Ivanović još posle pobede protiv Cedevita Olimpije da će "naredni mečevi pokazati neke stvari". Upravo to se videlo i u prvom pravom testu.

Nije Zvezda još uvek na pravom nivou i to se videlo u Kaunasu. Previše grešaka tokom celog meča, upoznavanje 10 novih igrača i dalje traje, a to dobro zna i iskusni stručnjak. "Ovo je prvi signal, Asvel smo dobili lako, ali je ovo znak da nismo dobri u ovom momentu i da moramo da napedujemo", rekao je Duško. Šta je prelomilo? Pored spomenute serije tu su još tri bitna faktora.

TOBI, SIMONOVIĆ I SKOK

Izvor: MN Press

Ivanović je mnoge iznenadio visokom startnom petorkom koju su činili Nejpir, Gedraitis, Davidovac, Tobi i Simonović. Nije to dalo željeni rezultat, jer je Žalgiris poveo sa 17:7, a Zvezda je prvi skok u odbrani imala u sedmom minutu utakmice. Crnogorski stručnjak je posle samo tri minuta igre izveo Simonovića i Tobija iz igre, uveo Ilića i Bolomboja, a crnogorskog igrača više nije uvodio, dok je slovenački reprezentativac dobio još par minuta u drugoj deonici, posle toga nije ulazio. Zajedno su odigrali ukupno 10 minuta.

Nadskočila je Zvezda protivnika (41-34), ali se vidi da Ivanović još traži pravu petorku i pokušava da odluči ko ima prednost u reketu. U ovom meču je Kuzmića ostavio van protokola. Bolomboj je igrao 13, Ilić 12 minuta, dok je najveću minutažu imao Mitrović (16, 8sk) koji je bio i najbolji igrač, uz Teodosića.

TEODOSIĆ I VELIKE GREŠKE U 4/4

Izvor: MN Press

Teodosić je pokazao klasu još jednom, bio je najraspoloženiji u timu, dao je 15 poena, po 4 skoka i asistencije je dodao. Radio je sve na terenu, ali nije mogao sam. Nejpir je imao loše veče (9 poena, 6/6 penali, 1/10 iz igre, 1 asistencija). Nije bilo Amerikanca, ali je mnoge iznenadio i jedan Duškov potez. U momentima kada je Žalgiris napravio seriju od 13:0 na parketu su bili Teodosić, Nedović, Gedraitis, Bolomboj/Mitrović.

Detalj koji je iznenadio bila je odluka da na klupu pošalje Hangu. Mađar je bio jedan od ključnih igrača za kontrolu u defanzivi, pravljenje pritiska i sa njim se Zvezda vratila u igru u prvoj deonici. Izašao je na oko šest minuta pre kraja pri vođstvu (63:58) i nije se više vraćao u igru. Žalgiris je koristio svoje prednosti sa nižom petorkom, najviše su napadali upravo bekovsku liniju sa dvojicom srpskih igrača, uz to je Rokas bio van ritma. Od izlaska Hange dosta se poremetila igra crveno-belih, pokazuje to i statistika koja kaže da je sa njim na terenu srpski tim imao "+11", iza njega su Mitrović i Nedović sa "+5"...

TROJKE NEĆE STALNO ULAZITI

Izvor: MN Press

Zvezda je dobila Asvel lako i ubedljivo i u tom meču dala je 17 trojki iz 34 pokušaja. Savršeno je počela meč u Beogradu, kontrolisala ritam i dešavanja na parketu, ali je i tada bilo jasno - trojke neće stalno ulaziti. Jednosavno, od šuta za tri ne može da se "živi". Videlo se to sada u Kaunasu.

Zvezda je u Litvaniji imala 26.1 odsto u šutu za tri (6/23), nije ni rival bio mnogo bolji (7/23), ali je pet trojki dao baš u poslednjem kvartalu, kada je bilo najbitnije. Uostalom, po tome su litvanski timovi i najpoznatiji. Pokušavali su crveno-beli da idu na sigurnije poene, nije išlo. "Oni su snizili petorku, preuzimali su sve, mi nismo uspeli da spustimo loptu u reket", kratko i jasno je objasnio Ivanović.

Upravo je to jedan od detalja na kom će morati Duško, stručni štab i igrači morati da rade u narednom periodu. U poslednjoj četvrtini u Kaunasu samo pet šuteva bilo je iz reketa, uz tri pogođena, a uzeto je sedam šuteva za tri, ušla su samo dva...

Žalgiris - Crvena zvezda highlights
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

BONUS VIDEO: