Košarka

NIKOLA, ČIJI JE POZIV BIO PREČI?! Grobari ovim transparentima prozivali Mirotića - napisali i UVREDU košarkašu!

Autor Mladen Šolak

Poruka navijača Partizana za nesuđenog košarkaša crno-belih.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/MN Press

Nikola Mirotić, najbolji igrač Armanija i nesuđeni košarkaš Partizana, nije ovog četvrtka u Štark areni pred Grobarima, na utakmici ta dva tima. On je zbog povrede ostao u Italiji, a navijači crno-belih su bez obzira na to vikali uvrede na njegov račun i isticali transparente i poruke na više strana dvorane.

Grobari su izneli dve poruke u vezi sa Mirotićevim nedolaskom u Partizan minulog leta, iako se činilo da je dogovor postignut. "Čiji poziv je bio preči od obraza i date reči?", pisalo je na jednom transparentu, a na drugom je bila ispisana uvreda: "Da nisi pi*ka najveća na svetu, večeras bi bio na parketu!".

Na drugim stranama dvorane, takođe su bile istaknute poruke poput "Čekaj me, ja sigurno neću doći" i navijači Partizana nisu propustili priliku da košarkašu bar na daljinu kažu koliko su ljuti na njega zbog nedolaska.

Mirotić je letos aktivno pregovarao sa Partizanom, a onda nije došao uz ovo obrazloženje: "Ja želim taj put da nastavim. Želim da igram košarku i radujem se svojoj igri.Takođe želim da moja porodica deli tu radost. Međutim, već nedeljama izlaze najrazličitije informacije o meni i nastavku moje karijere. Mimo moje volje i želje, i bez moga znanja, a svakako daleko od istine, objavljuju se nasumično pisani tekstovi. Neki od njih su bili mašta i proizvoljni zaključci pojedinaca i medija i sve je to izazvalo veliku pažnju, koju moja porodica i ja nismo želeli. Kako su u javnost dospele izvesne informacije o daljem nastavku moje karijere u KK "Partizanu", počele su pretnje i uvrede koje su me veoma iznenadile i povredile, jer ne želim da budem osoba koja će deliti ljude po bilo kom osnovu, a kamoli po bojama kluba".

"Odlučio sam da ne budem deo takve atmosfere i da ne želim ni sebe, ni svoju porodicu, da izlažem daljim neprijatnostima. Istine radi, moram napomenuti da ni jedna pretnja nije došla iz tabora KK "Crvena zvezda" i da sa njima uvek imam dobru komunikaciju i punu poštovanja. Takođe, želim da istaknem da moja želja da igram za tim u Srbiji nije bila uslovljena niti finansijskim ponudama, niti bojama bilo koga kluba, jer sam želio da igram u zemlji koju volim, ali stvari jednostavno nisu išle u tom pravcu. Zahvaljujem se KK "Partizan" na ukazanom povjerenju i želji da budem deo njihovog tima, ali sam ipak doneo odluku da je za moju porodicu i mene najbolje da karijeru nastavim u nekom od evropskih timova izvan Srbije", napisao je na svom instagram profilu Nikola Mirotić.

U Partizanu su bili veoma ljuti, odmah su uzvratili saopštenjem da Nikola kaže ko mu je pretio, a nakon nekoliko meseci o Mirotiću se oglasio i Željko Obradović. "Posle dve nedelje takvih razgovora pozvao me je i rekao da ne može da dođe. Kad sam ga pitao zašto, rekao mi je da su u pitanju pritisci. Objasnio sam mu da smo svi mi pod pritiskom, da je to deo posla i vređanje i očekivanja i pretnje, ali da niko nije trpeo neke posledice od tog pritiska i da on sa tim može da se nosi. Tada mi je rekao da je dobio nekoliko poziva i da je prinuđen da odustane. Reći ću vam tačno kako je Mirotić meni rekao. Nije izgovorio nijedno ime, ali mi je rekao da je dobio pozive 'iz politke' i 'iz crkve'", rekao je Željko Obradović u intervjuu za "Nedeljnik"

Potom se oglašavao i Nikola, objašnjenjem da su netačna nagađanja da ga je lično patrijarh srpski gospodin Porfirije zvao i tražio da ne dođe u Zvezdu. Najpre je i sam patrijarh Porfirije demantovao razgovor sa Mirotićem, a potom je to učinio i sam košarkaš, ovim rečima: "Želeći da razobličim klevetu kojom se želi naneti šteta našoj Svetoj Crkvi i njenom patrijarhu, imam potrebu da izjavim da još uvek nisam imao čast da sretnem Njegovu Svetost patrijarha Porfirija niti da sa njim, direktno ili posredno komuniciram. Nadam se da će mi se u bliskoj budućnosti ostvariti želja da ga lično upoznam i dobijem njegov blagoslov".

Mirotić je u međuvremenu gostovao Crvenoj zvezdi u Beogradu sa Armanijem, bio srdačno dočekan od zvezdaša, a posle utakmice je hteo o svemu da govori, ali ako ima veze sa utakmicom. O drugim temama, uključujući i Partizan, nije bilo reči u ovom razgovoru:

Nakon toga, Mirotić se vratio u Italiju sa ostatkom tima, ali je ubrzo zadobio povredu Ahilove tetive zbog koje ga ovog puta nema u Beogradu, u punoj dvorani Grobara, koji mu neće oprostiti to što nije došao među crno-bele.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: