MONDO INTERVJU

OTEO NAM ZLATO, PA ZAVRŠIO U CRVENOJ ZVEZDI! Intervju: To mi je otvorilo oči, pomislio sam - Srbi su NEVEROVATNI!

Autor Nikola Lalović

Majk Tobi je pre 2013. "otimao" zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu Srbiji, a deset godina kasnije je dočekao Božić u Beogradu! Za MONDO je pričao o Jokiću, Evroligi, Zvezdi i tome kako su mu Srbi otvorili oči!

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je ove godine u svoje redove dovela Amerikanca koga pamtimo iz Evrolige i po partijama ju dresu reprezentacije Slovenije zajedno sa Lukom Dončićem. Ali malo ko se seća da je Majk Tobi 2013- godine "oteo" zlatnu medalju Srbiji!

Na Svetskom prvenstvu za košarkaše do 20 godina 2013. godine u Pragu tim Srbije predvođen Nikolom Jokićem, Vasilijem Micićem i Nikolom Milutinovom je pregazila sve rivale osim jednog! Dva puta je Amerika pobedila Srbiju, a u timu u kome su dominirali Džalil Okafor i Eron Gordon bio je i centar Crvene zvezde! Bilo je to iskustvo koje će pamtiti ceo život, ne samo po osvojenoj zlatnoj medalji.

"Pošto dolazim iz Sjedinjenih Američkih Država za mene je to bila prva interakcija sa internacionalnom košarkom. To me je nateralo da shvatam koliko su zapravo dobri košarkaši van Amerike. U SAD smo malo zatvorenog uma za te stvari. Tako da je za mene prilika da igram protiv tih momaka i da shvatim koliko su dobri je bilo nešto što mi je zaista otvorilo oči", ispričao je Tobi za MONDO, a onda se posebno prisetio tima Srbije: "Sećam se da sam bio jako impresioniran, a pogotovo sa srpskim timom. Pomislio sam - ovi momci su neverovatni!"

Imao je i direktne duele sa budućim dvostrukim MVP-em NBA lige, MVP-em finala i osvajačem prstena Nikolom Jokićem. Ipak pre deset godina teško da je iko mogao da shvati kakva karijera čeka momka iz Sombora.

"Ne, ne! Rekao bih da tada sigurno nisam shvatao kakav će igrač biti. Ali sećam se kada je draftovan i kada je počeo da ređa uspehe znam da sam pomslio da sam siguran da je bio u tom timu . Morao sam ipak da pogledam i uverio sam se da je zaista tu igrao. Sećam ga se, a izrastao je u neverovatnog igrača", ističe Tobi.

Kako je u karijeri osim u Americi igrao samo još u Španiji prvi put je 2023. godine 25. decembra doživeo da se tada ne slavi Božić! "Definitivno je drugačije, ali i dalje osećamo mnogo božićne atmosfere u gradu. Stvarno mi je prvi put, ali osećaj je isti za mene i moju porodicu."

Za kraj smo ga pitali šta želi u Novoj godini - i za sebe lično i kada je u pitanju košarka i Crvena zvezda. Prioriteti su jasni: "Ja bih rekao da želim samo zdravlje za mene i moju porodicu, to mi je najbitnija želja. Što se košarke tiče zaista bih voleo da mi odemo u plejof Evrolige!", završio je Majk Tobi.

U 2023. godini Amerikanac sa slovenačkim pasošem znao je da zablista u ABA ligi pa je tako protiv Splitu ubacio 24 poena, Budućnosti 23 kao i Ciboni, Igokei 19, a Mornaru i Krki 16. Navijači Crvene zvezde se nadaju da će nova 2024. godina za njega doneti iste ovakve brojke - ali u Evroligi!

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: