Košarka

NI TRENERI NE VERUJU EVROLIGAŠKIM SUDIJAMA! Nisu samo igrači NEZADOVOLJNI - ovaj podatak sve potvrđuje!

Autor Nemanja Stanojčić

Treneri sve više traže provere, odnosno "čelendže" na evroligaškim utakmicama.

Izvor: Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved

Sudije su na udaru u Evroligi! Njihove odluke sve više se preispituju, trojica igrača su u poslednjih par dana napali arbitre nezadovoljni načinom na koji donose odluke. Nisu samo košarkaši ti koji ne veruju arbitrima, već i treneri. To govori i jedan interesantan podatak koji se tiče provera na utakmicama, takozvanih "čelendža".

Prema podacima košarkaškog analitičara Darijusa Garolisa ove sezone se na utakmicama prosečno traži 1,8 "čelendž". Primera radi u sezoni 2022/23 taj prosek je bio 0,7, dakle jasno je da je skočio više nego duplo. Vidi se to i po sve češćim reakcijama stručnjaka koji se ne libe da traže provere, čak i na samom početku utakmice.

Pokrenulo je to razne rasprave i među navijačima i među novinarima. Jedna od ideja bila je da se poveća broj "čelendža" sa dva, koliko je trenutno dozvoljeno, na četiri. Međutim, problem tu bi bio trajanje utakmice i preduge pauze. Kada sudije gledaju snimke, to već samo po sebi traje predugo, pojedine provere traju i duže od dva minuta i igrači tako gube ritam što svakako ne odgovara ni njima.

Izvor: X/Hirukoa/Printscreen

"Uprkos pobedi od 20 razlike, čoveče, sudije su bile užasne i neko bi trebalo da preuzme odgovornost za to kako oni vode utakmice... Ako niko ništa neće da kaže, onda moraju igrači. Neka misle šta hoće, ali sudije moraju mnogo bolje da rade svoj posao", rekao je košarkaš Panatinaikosa Kendrik Nan o sudijskoj trojci Damir Javor, Gitis Vilijus, Kristaps Kosntantinovs.

Posle haosa koji je napravio as Makabija Vejd Boldvin koji je nasrnuo na jednog od arbitara pošto ga je gađao loptom oglasio se i Čima Moneke iz Baskonije. "Nešto mora da se uradi u vezi sa sudijama... Molim vas", poručio je Nigerijac.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: