Košarka

SVE O PARTIZANU I PLEJ-INU EVROLIGE: Kako se igra i zašto će u najboljem slučaju na Real Madrid?

Autor Milutin Vujičić

Da li znate kako se igra plej-in Evrolige? Partizan u "baražu" za plej-of najverovatnije neće imati ni prednost domaćeg terena, a zatim ako prođe ide na megdan Real Madridu.

Izvor: MN Press/Euroleague/Screenshot

Real Madrid, Monako, Barselona, Panatinaikos, Olimpijakos i Fenerbahče su se plasirali u plej-of Evrolige, a otvorene su pozicije za još dve "vize". Oko njih se "otima" veliki broj klubova, između ostalih i Partizan, koji zna da mora da pobedi Valensiju u "Areni" narednog petka i da se nada jednom od dva scenarija; makar jednom porazu Efesa ili oba poraza Baskonije.

S obzirom na to da je Partizan sjajan kod kuće i da je Valensija "uzdrmana", kao i da je zato promenila trenera uoči dolaska u Beograd (petak, 20.30), čini se da će se sudbina crno-belih pre rešavati na "tuđim" utakmicama. Tako će već večeras Partizan navijati za Fenerbahče protiv Efesa (drugi meč igraju sledeće nedelje protiv Crvene zvezde), odnosno nije nemoguće ni da Baskonija izgubi obe utakmice (Real Madrid i Virtus u gostima). To će reći da Partizan sezonu može da završi kao deveti ili desetoplasirani, što donosi plej-in koji prvi put gledamo u Evroligi.

Šta je uopšte igra plej-in? U pitanju je novotarija iz NBA lige koja se tamo koristi već nekoliko sezona, a koja se pokazala kao vrlo korisna i nagrađuje direktan okršaj timova koji su "oko" plej-ofa. Da ne postoji, već sada bismo mogli da "zaključamo" ko je u plej-ofu, a ovako donosi uzbuđenje do samog kraja.

Kako se igra plej-in? U njemu učestvuju timovi od sedmog do desetog mesta, iz čijih duela ćemo saznati još dva finalna putnika za plej-of. Prvo ćemo gledati meč sedmog i osmog, najverovatnije Makabija i Virtusa, a pobednik duela plasiraće se u plej-of.Poraženi će igrati sa boljim iz duela devetog i desetog, odakle ćemo saznati ime i poslednjeg učesnika plej-ofa, a upravo se Partizan nada da će se tu naći.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Važno je napomenuti da se za razliku od plej-ofa igra samo po jedna utakmica (datumi u aprilu će biti kasnije saopšteni), a bolje plasirani tim iz regularnog dela sezone ima prednost domaćeg terena. Da bi Partizan uopšte došao do situacije da "brani" teren u Areni, mora da se nada makar jednom porazu Efesa i istovremeno oba poraza Baskonija, gde bi u takvoj konstelaciji crno-beli završili na devetom mestu i dočekali bi Efes u Beogradu. Ako bi i Efes i Baskonija izgubili obe utakmice, Baskonija bi gostovala u "Areni".

U slučaju jedne pobede tima Duška Ivanovića i jedne pobede Efesa, Partizan bi zauzeo deseto mesto na tabeli i to znači da bi bio gost u Vitoriji u plej-inu. Kako god da se okrene, Partizan u potencijalnom meču za mesto u plej-ofu, protiv poraženog iz duela sedmog i osmog (Makabi i Virtus), mora da igra u gostima.

Izvor: MN Press

Takođe, vredi napomenuti i da to znači da bi na konačnoj tabeli pred TOP8 zauzeli poslednje mesto, odnosno kao i prošle godine igrali bi protiv Real Madrida, a šampion Evrope bi ponovo imao prednost domaćeg terena.

A svi dobro znamo šta se tada desilo...

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)