Košarka

NAORUŽANI NASILNIK BACIO 82 MILIONA, PA GA OTERALI U EVROPU: U NBA ligi obarao rekorde, ovde se igra sa svima!

Autor Mladen Šolak

Kevin Porter Džunior pokazao je Grčkoj i Evropi kako igra košarku.

Izvor: YouTube/PAOK KAE paokbc

Američki košarkaš Kevin Porter Džunior (23) zablistao je u prvom meču pred PAOK-ovom publikom u Solunu i u pobedi protiv Karditse (85:70) umalo ostvario tripl-dabl učinak (19 poena, 10 skokova, devet asistencija). Posrnula NBA zvezda odigrala je čak 38 i po minuta i sabrala još četiri blokade, uz pet izgubljenih lopti i utisak koji navijači PAOK-a nikad neće zaboraviti.

Porter je bio NBA zvezda, as Klivlenda i Hjustona, čija je karijera zaustavljena prošlog septembra, kada je napao svoju devojku i zbog toga bio uhapšen i izbačen iz ekipe Roketsa. Posle toga je trejdovan u Oklahomu, ali ga je ona odmah otpustila, to jest odrekla se prava na njega. U međuvremenu, on je vodio postupak pod optužbama za nasilje i u januaru se nagodio sa njujorškom policijom da prizna delo koje mu se stavljalo na teret po prekršajnoj optužbi za bezobzirni napad i povređivanje, uznemiravanje drugog stepena.

Iako je u jesen 2022. godine dogovorio četvorogodišnji ugovor na 82,5 miliona dolara sa Hjustono i iste sezone ostvario tripl-dabl protiv Memfisa (14 p, 10 sk, 10 as), njegovi problemi van terena zauvek su u Americi bacili mrlju na sve što može na parketu. A na njemu može toliko da se verovatno može proglasiti najtalentovanijim košarkašem iz SAD koji u ovom trenutku igra u Evropi, uz svo poštovanje evroligaškim asovima.

Kevin Porter Džunior rođen je u Sijetlu 2000. godine, a njegov otac ubijen je 2004, nakon što je prethodno bio osuđen za ubistvo 14-godišnje devojčice 1993. Majka ga je vaspitala i dopustila mu da se bavi košarkom, u kojoj je bio najtalentovaniji srednjoškolac u saveznoj državi Vašington i kao jedan od najvećih bisera Amerike odigrao je sezonu na prestižnom koledžu Južna Kalifornija - "USC".

U NBA ligu stigao je kao 30. "pik" Milvokija i odmah je prebačen u Klivlend u dogovoru sa Detroit Pistonsima. Već prve jeseni u NBA ligi dobijao je kaznu zbog nedozvoljenog kontakta sa sudijom, a na početku sledeće situacija je počela da izmiče kontroli, jer je tokom leta bio gonjen zbog nošenja oružja. Iako su te optužbe protiv njega "pale", a on bio vraćen u tim Klivlenda, u svlačionici je napravio haos kada je saznao za dolazak Torijana Prinsa iz Bruklina. Zbog toga je samo tri dana kasnije bio trejdovan u Hjuston, u januaru 2021. Za "Rakete" je debitovao u martu, narednog meseca je kažnjen zbog kršenja "kovid protokola" sa 50.000 dolara, a čim se vratoi na teren ubacio je čak 50 poena protiv Milvokija, uz 11 asistencija i nije postojao mlađi igrač od njega u istoriji NBA lige sa takvim učinkom na meču.

Problemi su se pojavili u januaru 2022, kada se zajedno sa saigračem Kristijanom Vudom posvađao sa asistentom u stručnom štabu Hjustona, Džonom Lukasom. Bacio je jedan predmet u svlačionici i napustio halu tokom utakmice, pa je i zbog toga bio suspendovan.
Bez ikakve dileme, Porter je košarkaš sa talentom kakav nije često dolazio u Evropu iz Amerike. Međutim, sve što nose njegovi problemi van terena bili su preveliki teret i za njegovu karijeru i za njegove timove. Zato je sada u PAOK-u, posle skoro 200 utakmica u NBA ligi i uz prosek od 15,6 poena po meču.

(MONDO - M.Š)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: