Preminuo legendarni jugoslovenski trener: Bio je šampion sveta sa reprezentacijom!

Velika tuga nakon smrti stručnjaka Lazara Lečića.

MN Press

Legendarni košarkaški trener Lazar Lečić preminuo je u 85. godini, prenose makedonski mediji. Lečić je svojevremeno trenirao Borac iz Čačka i novosadsku Vojvodinu, radio je u makedonskim klubovima, ali najveći uspeh u karijeri postigao je sa reprezentacijom Jugoslavije.

Svojevremeno je bio trener u stručnom štabu čuvenog Ranka Žeravice na Svetskom prvenstvu 1970. godine, kada je Jugoslavija osvojila prvi titulu. Lečić je tada imao veoma važnu ulogu u uspehu nacionalnog tima, a u narednim godinama je bio trenerski uzor brojnim stručnjacima koji su počinjali da grade karijere, među kojima je i aktuelni predsednik Olimpijksog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Lečić je karijeru počeo u skopskom Rabotničkom gde je igrao od 1957. do 1962, a zatim ostao kao trener tog tima kojeg je vodio prvo od 1962. do 1972, a zatim od 1975. do 1978. godine. Radio je i u MZT Skoplje i Nikol Fert iz Gostivara, gde je imao poslednji angažman u sezoni 1999-2000, a bio je trener van Makedonije - u Borcu iz Čačka, ljubljanskoj Olimpiji, novosadskoj Vojvodini i grčkom Arisu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Košarkaši Srbije na prijemu  MONDO/Nemanja Stanojčić