Zvezda pobedila, ali nije zamaskirala probleme: Ova odluka je promenila sve i poslala upozorenje jednom igraču

Crvena zvezda pobedila je Pariz u prvom kolu Evrolige, a jedan potez Sferopulosa bio je možda i ključan.

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Profimedia

Dobar početak i prva pobeda Crvene zvezde Meridianbet na otvaranju Evrolige. U Parizu je posle velikog preokreta i dvocifrenog minusa uspela da slavi protiv domaćina (80:77). Pogled na statistiku dovoljan je da se zaključi da je Nemanja Nedović bio junak (21, 5/6 za tri), pratio ga je Ajzea Kenan (14), dok su Nikola Kalinić (9, 5sk) i Kodi Miler-Mekintajer (9, 7as, 6sk) imali važne uloge u tome.

Ima nekoliko faktora koji su odveli meč na "vodenicu" crveno-belih i jedan od tih dogodio se u 24. minutu utakmice, tačnije na 6:36 pre kraja treće deonice. Tada je Janis Sferpoulos posle serije grešaka izveo iz igre Jaga dos Santosa i uveo Kodija, oko minut kasnije je Hifi pogodio za maksimalnih "+13" svog tima (53:40). Upravo je taj momenat bio i te kako važan za igru crveno-belih. Zašto? Prosto i jednostavno, zbog organizacije igre.

Brazilski plejmejker daleko je od one igre koja ga je krasila prošle sezone, videlo se to i protiv Mornara, ali je tada Miloš Teodosić bio tu da svojom kreacijom razmrda ekipu i da razigra saigrače. Zbog suspenzije ga nije bilo u Francuskoj, pa je u nekim momentima meča i Kalinić preuzimao ulogu organizatora igre. Sve to dok je Jago sedeo na klupi i bio "zakucan" od te izmene.

Daum, Mekintajer, Nedović, Kalinić pokrenuli su tada seriju od 11:0 i omogućili ekipi da u poslednji kvartal uđe "na nuli" (58:58). Nemanja je pogodio neke neverovatne šuteve, Nikola trojku uz zvuk sirene za istek napada, dok su Kodi i Ajzea u poslednjem minutu dali tri od četiri penala i tako potvrdili trijumf.

Traženje hemije i čekanje na Jaga

Vidi se da se u Zvezdi još traži prava hijerarhija i da i Sferopulos pokušava da pronađe prave petorke. Ima veliku rotaciju, dosta igrača, posebno na krilnim pozicijama (Kalinić, Gedraitis, Dobrić) i pokušava da nađe pravu hemiju. Tek su stvari donekle "kliknule" u drugom poluvremenu.

Priznao je to i Kalinić "U drugom delu smo našli hemiju, videli smo šta funkcioniše na obe strane terena, ne smem oda se opuštamo, prva je utakmica u sezoni. Imamo meč u ABA ligi, pa duel sa Baskonijom. Nadam se da ćemo nastaviti da igramo dobro i da ćemo i posle te utakmice imati skor 2-0", rekao je Nikola.

Ni na tom meču grčki stručnjak neće moći da računa na Teodosića, jer ima dve utakmice suspenzije, tako da će u Evroligi zaigrati tek od trećeg kola. To znači da mora da proradi Jago. Na tri meča do sada, računajući i ABA ligu i Evroligu dao je ukupno šest poena, po dva protiv Dubaija, Mornara i Pariza, uz 14 asistencija, ali i šest izgubljenih lopti.

Vidi se da nije na istom nivou kao prošle sezone i da mora da se "probudi". Šta je razlog? Da li možda pritisak i činjenica da je prošle sezone imao manju presiju, jer je prvobitno trebalo da bude treći plejmejker, pa se onda sve promenilo odlaskom Šabaza Nejpira. Ove godine su od njega očekivanja mnogo veća, produžio je ugovor i jasno je da partije moraju da budu na višem nivou. Vremena za "popravni" ima, sezona je duga, tek je početak, ali se mečevi ređaju kao na traci. Sledi Split (6.10), pa Baskonija (9.10), Igokea (12.10), a onda dupla evroligaška nedelja (Fenerbahče 15.10 i Barselona 18.10)...

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Janis Sferopulos pred Pariz - Crvena zvezda u Evroligi  Mondo/Tijana Jevtić