Partizan je razlog zbog kog živim u Beogradu: Sportski komentator iz Rusije o basketu 3x3 i ljubavi prema klubu

Ruski sportski novinar i komentator Vladimir Spivak je u intervjuu za MONDO govorio o Partizanu 3x3, o reprezentaciji Srbije u basketu i dometima ekipe Željka Obradovića.

Instagram/vladimir__spivak

Partizan svakodnevno pomera granice u svim sportovima, a od nedavno to čini i u basketu 3x3. Nije retkost čuti "Srbija je zemlja košarke" i to je verovatno tačno, dovoljno je samo prisetiti se radosti koje su Orlovi doneli prethodnih godina. Mlađi brat popularnog sporta na ovim prostorima je svakako basket 3x3. Veliki uspesi na reprezentativnom polju, a onda i na klupskom doveli su ga do popularnosti. Ujedno, velika popularnost Partizana dovela je i do formiranja 3x3 kluba.

Osnovani pre nešto više od dve godine crno-beli već nižu velike uspehe - nalaze se na 10. mestu svetske liste. U prvoj godini nadmetanja uspeli su da dođu do finala Prvenstva Srbije, onda su 2023. zauzeli tron, a sezonu kasnije (2024) potvrdili su svoju dominaciju - u sastavu Stefan Torbica, Miloš Šupica, Stefan Milivojević i Bogdan Dragović. Aktuelni šampion nedavno je dobio i priznanje Jugoslovenskog sportskog društva za najbolji muški kolektiv.

Da uspeh nije ostao neprimećen potvrđuju i brojna interesovanja za ovaj klub, tako je Partizan sklopio sponzorstvo sa kompanijom Meta Force, a mi smo razgovarali sa Vladimirom Spivakom koji je pomogao da do ove saradnje dođe. Reč je o momku iz Rusije koji već duže vremena živi u Beogradu, nekada je bio sportski novinar, a sada je komentator. Kao važan deo svog života ističe Partizan čije utakmice redovno posećuje.

Vladimir Spivak konsultant kompanije Meta Force koja je nedavno postala sponzor Partizana je u razgovoru za MONDO ispričao kako je došlo do saradnje, zbog čeka su izabrali Partizan, ali se dotakao i košarkaškog kluba čiji je veliki obožavalac. "Ovo je važno jer nema mnogo u sponzora u 3x3. Meta Force je tražila tim u Srbiji zato što je ovo veliko košarkaško tržište, a 3x3 je popularan na ovim prostorima, ali je potcenjen u odnosu na pravu košarku i ako ima mnogo dobrih rezultata", počeo je Spivak

"Partizan je nešto važno u zemlji, svi moji prijatelji navijaju za Partizan. Pre 10 godina sam bio prvi put na utakmici, to je razlog zbog kojeg živim u Beogradu. Siguran sam da kad jednom doživiš utakmicu Partizana u Evroligi poželiš da dođeš opet, to se desilo svim mojim ruskim prijateljima koje sam vodio na utakmicu. To je razlog zbog kojeg je Meta Force potpisao ugovor za 3x3, ako sve bude kako treba biće sve više prisutan u sportu, možda i u košarci. To je velika stvar za državu", ispričao je Spivak za MONDO. 

Uspesi Partizana vrtoglavo rastu, pa su tako postavljeni i novi ciljevi. "Ovo je već dobra sezona, ovaj mesec i novembru su najbitniji, cilj je ostvariti plasman na finalni 'world tour' u Hongkongu u novembru mesecu - 12 najboljih se kvalifikuju, a Partizan je trenutno 10. Naredna dva meseca su važna. Velika je to konkurencija".

Turniri su učestali, a samim tim i veliki broj mečeva i za sve to je neophodno održati kontinuitet. Partizan je nedavno savladao ekipu Vuksija koja u svojim redovima ima Demarkusa Kazinsa. "Pobedite takvu ekipu, a onda u narednom meču izgubite od Lozane. Takav je ovo sport, pojavljuju se sve bolja imena i sve je veća konkurencija".

Srbija je pionir u ovom sportu

Vladimir odlično govori srpski jezik i dobro poznaje košarkašku scenu Srbije, pa je priču o 3x3 na ovim prostorima nastavio rečima: "Srbija je pionir u ovom sportu, ekipe poput Novog Sada i Limana bile su među prvim ekipama koje igraju. Dušan Bulut je legenda ovog sporta, on je kao Majkl Džordan, samo u 3x3, tu je sada i Dejan Majstorović", objasnio je.

Ipak, ovaj "ulični" sport raste iz dana u dan. "Srbija je bila prva... Ima kredit i sada druge zemlje moraju da je jure. Pojavljuju se imena poput Demarkusa Kazinsa i takvih će biti sve više... Ne stignu svi u Partizan ili Zvezdu, moraju da biraju drugačije puteve, a 3x3 je dobra prilika da se čuje za njih. Imaju mogućnost i da možda zaigraju na Olimpijskim igrama".

Poznati su nam takvi primeri... "Recimo, Strahinja Stojačić nije bilo poznat u košarci ali jeste u 3x3, ista je priča i sa Milivojevićem iz Partizana. Tako će sve više i više basket biti kvalitetniji, ali Srbija ima prednost", ponosno je istakao Vladimir

Međutim, jedno večito pitanje muči navijače u Srbiji - šta se do dešava sa najdominantnijom ekipom na Olimpijskim igrama. Očekivanja su uvek velika, svi snevaju zlato, a ono uporno izmiče... "Kao i pre tri godine kad je Rusija pobedila. Stvarno ne znam šta se dešava sa Srbijom na Olimpijskim igrama, možda je to mentalno teško za igrača, možda je to previše pritiska. Uvek su favoriti i ne mogu da prevaziđu taj pritisak", rekao je Spivak.

Predrag Mićić o ciljevima Partizana

Menadžer 3x3 Partizana Predrag Mićić je takođe za MONDO najavio ciljeve crno-belih. "U FIBA takmičenjima sezona traje od aprila do kraja decembra, nije kao u ostalim sportovima. Mi polako pravimo planove za sledeću godinu, želja nam je da ostanemo u svim FIBA takmičenjima, da jačamo u Srbiji, ali da odemo i korak više - da napravimo ekipu kako bismo se plasirali u sam svetski vrh", rekao je Predrag.

Bez obzira na mladost, 3x3 Partizan je veoma važan član sportskog društva, a novo priznanje je to i dokazalo. "Bili smo dosad najmlađi član, nedavno su nastali još neki klubovi. Ipak, mi smo državni prvaci u basketu 3x3 i sportsko društvo je prepoznalo naše uspehe i zbog toga su svi koji imaju pravo glasa, njih 24, glasali da mi budemo najbolja muška ekipa u okviru sportskog društva. To je veliko priznanje za klub, sve članove stručnog štaba i igrače", zaključio je Mićić.

Obradović je tu, ali...

Vladimir obožava Partizan i ne propušta utakmice, pa je logično bilo pitati ga za mišljenje o ovosezonskom timu. "Niko ne zna šta će biti, pošto je potpuno nova ekipa. Tu je Obradović, ali to je proces - graditi ekipu za titulu Evrolige. Niko ne očekuje rezultat od te ekipe odmah, to je proces, bitno je da imaju kontinuitet. Biće bolje od utakmice do utakmice", rekao je.

Osim Koprivice svi u Parnom valjku su novi, mnogo je tu poznatih lica koje smo tokom prethodne sezone gledali u drugim klubovima. Teško je odmah odrediti lidera ekipe, ali Spivak ima nekoliko kandidata. "Poznajem Ifea Lundberga od perioda kad je igrao u CSKA, prošle godine je bio lider u Virtusu. Ipak, u ovoj ekipi ima nekoliko dobrih igrača... Karlik Džouns, dopada mi se i Nilikina. Mislim da je i Isak Bonga jedan od najboljih igrača sa ulogom u timu. Čekam da vidim šta može Pokuševski da uradi na ovom nivou takmičenja, očigledno ima potencijal, ali nema dovoljno iskustva", ispričao je Vladimir.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Partizan himna na početku nove sezone ABA lige  Mondo/Nemanaja Stanojčić