Petrušev stigao - bitno je za Zvezdu, ali i Srbiju: Možda promeni i poziciju, nužda ga tera na to!

Konačno se vratio Filip Petrušev, a to je bitno kako zbog Crvene zvezde i njega, tako i zbog reprezentacije Srbije.

MN Press

Konačno je gotova i ta transfer saga i zvanično su klubovi objavili da je Filip Petrušev novi košarkaš Crvene zvezde. Došao je na jednogodišnju pozajicu iz Olimpijakosa i dobiće više prosotra da igra i da se razvija u Beogradu nego što bi to bio slučaj u Pireju.

Dok se sa jedne strane Janis Sferopus zahvalio upravi Zvezde na tome što je posle povrde Džoela Bolomboja brzo reagovala i dovela kvalitetnog igrača, Miško Ražnatović se zahvalio vlasnicima Olimpijakosa na tome što su imali razumevanja i što su dopustili da Petrušev promeni sredinu.

Crvena zvezda će svakako u Madridu u četvrtak od 20:45 biti bez Petruševa i naravno povređenog Bolomboja, pa će centarsku liniju činiti Luka Mitrović i Uroš Plavšić, a na krilnim pozicijama se očekuju Dejan Davidovac i Majk Daum. A šta donosi Filip Petrušev?

Bitno je, zbog Srbije!

Naš nacionalni tim je posle odlaska Nemanje Bjelice, Vladimira Lučića i Nikole Kalinića iz nacionalnog tima ostao prilično "kratak" na krilnim pozicijama. Gledali smo veterana Marka Jagodića Kuridžu na mestu četvorke na Evropskom prvnestvu u Pragu i Berlinu, ali srećom pojavile su se neke nove snage. Tu je Nikola Jović, tu je Filip Petrušev, sada čekamo i Alekseja Pokuševskog!

Baš zbog toga je ovaj transfer jako bitan! Filip Petrušev je u Crvenoj zvezdi pretprošle sezone i izborio svoje mesto u nacionalnom timu, a sada pored Vezenkova, Pitersa, Fola i Milutinova teško da bi dobijao više od desetak minuta po meču u rotaciji Jorgosa Barcokasa. Zbog toga je i stigao u Beograd gde se očekuje da bude startna četvorka, jedan od bitnijih šrafova pod košem.

Zvezdi je neophodan!

Rekao je trener Janis Sferopulos da je "okidač" za njegov dolazak u Crvenu zvezdu bila povreda Džoela Bolomboja u Podgorici, ali i bez nje je bilo računa da se Petrušev pojavi u Beogradu. Očilgedno je da na Dalibora Ilića ne računa ozbiljno Sferopulos, a deluje da Dejana Davidovca više vidi kao "trojku".

Videli smo da je na mečevima Crvene zvezde skok znao da bude problem, a sa "četvorke" malo ko može tu da pomogne kao Filip Petrušev. Takođe videli smo u kakvoj je formi bio na Olimpijskim igrama, pa ako je mogao tu da bude odličan, sigurno je da će doneti i ekstra kvalitet na poziciji koje je tokom cele prošle sezone mučila crveno-bele. Pre svega će ofanzivno doprineti jer smo mnogo puta videli da rešava situacije jedan na jedan, a sa Teodosićem i Miler-Mekintajerom ima igrače koji će ga ostaviti u mismeču sa nižim od sebe ispod koša.

A da neće na pet?

MN Press 

I to je moguće. Nije Luka Mitrović uhvatio formu kakvu znamo da može, Džoel Bolomboj je van tima, a i kada se vrati trebaće mu vremena da bude u pravom ritmu. Uroš Plavšić je došao direkt sa Olimpijskih igara, ali je trener Sferopulos rekao da još nije spreman za ovaj nivou košarke, tako da nije nemoguće da se Petrušev u Zvezdu prvo vrati kao centar, pa da se kada se oporavi Bolomboj ili uigra Plavšićč spusti na četvorku. U svakom slučaju u Madridu ćemo videti kako to izgleda bez njega, a vrlo verovatno već u ABA ligi na gostovanju Zadru za vikend.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Janis Sferopulos  Mondo/Tijana Jevtić