Britanski vozač Luis Hamilton ostvario je pobedu pred domaćom publikom na Velikoj nagradi Velike Britanije, čime je opet ispisao istoriju Formule 1. Ne samo da je ovo Hamiltonu bila 104. pobeda, prva posle 945 dana, nego je i deveti put bio najbolji na Silverstounu i niko nikada u istoriji ovog sporta nije uspeo da na jednoj stazi bude toliko dominantan. Iskustvo i poznavanje staze znatno su mu pomogli kada je izdržao prvo kišne, pa promenljive uslove, a potom odoleo Maksu Ferstapenu koji ga je ozbiljno pritiskao u poslednjih pet krugova pošto je obišao Landa Norisa.

Upravo je Noris najveći tragičar, odnosno njegova ekipa Meklaren. U dobrom delu trke Noris je bio na prvom mestu, ali su ga kukavički potezi tima koštali pobede. Sve vreme su čekali druge ekipe i njihovu reakciju na slabu, pa nešto jaču kišu, dok kada je Sunce opet izašlo - opet su kasnili i na kraju pitali Norisa koje gume hoće. Na sve to pokvarili su i trku Oskara Pijastrija, još kod prvog pljuska, iako je na kraju prošao četvrti kroz cilj.

Trka u Velikoj Britaniji ostaće upamćena i po suzama Luisa Hamiltona, koji se na ovaj način "ispisao" iz Mercedesa (odlazi u Ferari na kraju sezone) na svojoj omiljenoj stazi. Mercedesu je ovo druga uzastopna pobeda u Formuli 1, s tim da su mogli i do boljeg rezultata da Džordžu Raselu nije otkazao bolid i to dok je imao četvrto mesto. Jasno je da je Rasel bio besan, ali je prvi prišao da čestita Hamiltonu posle trke.

U najboljih deset plasirali su se još i Sainc (Ferari), Hilkenberg (Has), Strol (Aston Martin), Albon (Vilijams) i Cunoda (RB), dok je ovo bila još jedna prilično tragična trka za Leklera (14. mesto) i Pereza (17). Sada već počinje da se spekuliše oko budućnosti Meksikanca jer je daleko ispod očekivanja svih u Red Bulu. Bez obzira na to što je potpisao ugovor do 2026. godine, čini se da postoji struja u Red Bulu koja ne isključuje i otkaz i zamenjivanje Danijelom Rikardom.

Iako nije pobedio, Maks Ferstapen je uvećao svoju prednost u odnosu na Landa Norisa. Holanđanin ima 255 bodova, Britanac 171, a slede Lekler (150), Sainc (146), Pijastri (124), Perez (118), Rasel (111) i Hamilton (110). Naredne nedelje ne vozi se trka u Formuli 1, dok nas 21. jula očekuje Hungaroring. Pogledajte fotografije sa trke u Velikoj Britaniji ove nedelje:

PETER POWELL/EPA Formula 1

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Promo FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!