Slušaj vest

Vozač Meklarena Oskar Pijastri ostvario je prvu pobedu u Formuli 1 na Velikoj nagradi Mađarske, ali tek pošto ga je tri kruga do kraja pustio njegov klupski kolega Lando Noris. Iako je u pitanju dupla pobeda Meklarena, vrlo moguće je da ostavi trajne posledice na ekipu...

O čemu se radi? Meklaren je napravio grešku poslavši Norisa prvog na zamenu guma dok je Pijastri bio ispred njega, tako da je u poslednjih dvadesetak krugova Britanac imao lidersku poziciju i išao je na pobedu. Međutim, Meklaren je shvatio da je napravio grešku i počeo je da ubeđuje Norisa da propusti kolegu. Noris je to odbijao, počeo je da "troši" gume i otišao je na šest sekundi prednosti u odnosu na Pijastrija, posle čega je pritisak postajao sve veći. Pretili su mu u slušalicu, govorili da ga štite od samog sebe, da će mu biti potrebna pomoć da osvoji titulu... Na kraju, Noris je popustio i pustio Pijastrija, čime je sebi umanjio šanse da sustigne Maksa Ferstapena u generalnom plasmanu.

Još je to izraženije pošto je Ferstapen na kraju tek kao peti prošao kroz cilj, pošto se takođe celu trku svađao sa ljudima iz Red Bula zbog loše strategije i problema sa kočenjem. Na kraju je u toj nervozi napravio grešku i Hamilton ga je udario, pa je na kraju morao da se zadovolji i time što je uopšte završio trku. Upravo je Hamilton na podijumu, kao trećeplasirani, dok je ispred Ferstapena stigao još Lekler.

Oskar
MARTIN DIVISEK/EPA 

U najboljih deset plasirali su se još Karlos Sainc (Ferari), Serhio Perez (Red Bul), Džordž Rasel (Mercedes), Juki Cunoda (RB) i Lens Strol (Aston Martin). Lider u generalnom plasmanu ostaje Maks Ferstapen sa 265 bodova, za njim je Lando Noris sa 189, Šarl Lekler ima 169, Karlos Sainc 154, a današnji pobednik Oskar Pijastri je na 149. Zaoštrava se i trka u plaamanu konstruktora gde je Red Bul sada ugrožen jer ima 389 bodova, Meklaren 338, a Ferari 322.

Naredna trka Formule 1 vozi se u Belgiji na čuvenoj stazi Spa Frankošamp, nakon čega sledi pauza.