Slušaj vest

Američka gimnastičarka Simon Bajls (27), najpopularnija na svetu, takmiči se na Olimpijskim igrama u Parizu i najviše pogleda u Francuskoj bilo je usmereno upravo ka njoj. Na prošlim Olimpijskim igrama, u Tokiju, ona je bila jedini učesnik kvalifikovan za sva finala, ali je potom napustila takmičenje zbog mentalnih problema.

Nakon što se povukla sa ekipnog finala, javno je otkrila kroz šta prolazi. "Uvek ću staviti mentalno zdravlje na prvo mesto. Jer ako to ne uradite, onda nećete uživati u svom sportu i nećete uspeti koliko želite. Tako da je nekad u redu presedeti na velikim takmičenjima i biti usredsređen samo na sebe, jer to pokazuje koliko ste zaista snažan takmičar i osoba, umesto da prosto pregurate to na nogama", rekla je tada ona.

Simon Bajls ima čak četiri olimpijska zlata, jedno srebro, dve bronze, čak 23 zlata sa svetskih prvenstava, dva srebra, tri bronze... Počev od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. počela je da dominira, a godinu i po posle Brazila hrabro je istupila u javnost i na Tviteru pisala o tome da ju je seksualno napastvovao fizioterapeut reprezentacije Sjedinjenih Država, Lari Nasar. Tada je iztekla optužbe i na račun gimnastičnog saveza svoje zemlje, navodima da su u organizaciji pomogli da se zlostavljanje dogodi i da su to posle "pokrivali". Nasar je potom uhapšen i izveden pred sub, ali Simon nije imala snagu da se suoči sa njim na svedočenjima, jer je objasnila da emocionalno nije spremna da se ga vidi uživo. Uz optužbu, Simon Bajls je bila u grupi atletičarki koje su zahtevale odštetu veću od milijardu dolara zato što FBI nije uspeo da spreči Larjia Nasara da izvrši se*sualne napade prema devojčicama.

CAROLINE BREHMAN/EPA Simone Biles

"Većina vas zna me kao nasmejanu devojku, punu energije. Ipak, u poslednje vreme... Osećam se pomalo slomljeno i što više pokušavam da utišam glasove u glavi, sve jače čujem vrisak. Ne plašim se da kažem svoju priču. Jedna sam od mnogih koji su preživeli zlostavljanje Larija Nasara. Molim vas, verujte mi kada kažem da je mnogo teže reći ove reči naglas, nego ih napisati na papir", objavila je ona u januaru 2018, kada je hrabro podelila svoju priču sa svima.

Lari Nasar (60) je od 2017. godine u zatvoru, priznao je delo koje mu je stavljeno na teret i decenijama će biti u zatvoru zbog više krivičnih dela. U zatvoru je napadnut nožem 2023. godine i uboden u vrat i u grudi. Uz priznavanje sek*sualnih napada na atletičarke, on je osuđen i zbog posedovanja fotografija sek*ualnog iskorišćavanja dece.