Slušaj vest

Veliki skandal na Olimpijskim igrama u Parizu izazvao je meč u boksu između Italijanke Anđele Karini i Alžirke Iman Helif. U kategoriji do 66 kilograma italijansa bokserka je nakon samo 46 sekundi odlučila da preda borbu, jer je dobila udarac u lice kakav nikada nije osetila - to nije iznenađenje ako znamo da je u drugom uglu bila žena povišenih muških hormona.

Svetska bokserska federacija je 2023. godine utvrdila da je Iman Helif rođena sa povišenim muškim hormonima i zbog toga joj zabranila nastup na Svetskom prvenstvu, ali Međunarodni olimpijski komitet nije uradio isto. Helif je dobila priliku da se takmiči u Parizu i da dominira ženskom konkurencijom. Primera radi, pojedini izvori iz Francuske prenose da je Karini zadobila prelom nosa već u uvodnim sekundama meča.

"Nikada u životu nisam tako jako udarena. Na Međunarodnom olimpijskom komitetu je da proceni", rekla je u prvoj izjavi nakon meča Anđela Karini. Ona je nakon samo 46 sekundi podigla ruku i otišla u ugao gde su joj bili treneri, a zatim potvrdila da više ne želi da se bori. Na sredini ringa pala je na kolena i zaplakala, a sa Iman Helif nije želela da se pozdravi nakon "poraza". Pogledajte detalje sa meča:

Eurosport/Printscreen Prekid meča u boksu na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Ovog puta nisam uspela da na najbolji način predstavim Italiju jer više nisam mogla da se borim. Stavila sam tačku na ovaj meč posle drugog udarca. Nakon godina karijere i bokserskog života, osetila sam ovoliko jak bol u nosu. Rekla sam 'Dosta je'... Nisam mogla n privedem meč kraju, pa sam odlučila da stavim tačku", izjavila je italijanskim medijima Anđela Karini.

Iman Helif je obezbedila plasman u četvrtfinale, a još jedna pobeda će joj sigurno doneti medalju jer oba poražena učesnika polufinala dobijaju bronze. Protivnica u borbi za polufinale biće joj Luka Hamori iz Mađarske ili Marisa Vilijamson iz Australije, a njihov okršaj na programu je nešto kasnije u toku dana.

BONUS VIDEO:

Instagram/sonjavasic5  Damir Mikec poveo kolo u Parizu