Slušaj vest

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Italije 3:0 u setovima, u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu. Izabranice Đovanija Gvidetija odlaze kući pre završne borbe za medalje, jer su doživele tri uzastopna poraza nakon početne pobede protiv Francuske, 3:0. Srpkinje su poražene u dramatičnom derbiju 2. kola grupne faze protiv Sjedinjenih Država (2:3), potom im je poziciju pred eliminacije pokvario i poraz protiv Kine (1:3), a onda su naletele na Italiju, koja im je nanela treći uzastopni i poslednji poraz u Parizu. 

Nakon osvojenog srebra u Riju i bronze u Tokiju, ovo su bile prve Olimpijske igre na kojima naša odbojkaška reprezentacija nije osvojila medalju posle 12 godina. Sa druge strane, Italijanke su prvi put u polufinalu Igara i igraće u polufinalu protiv Turske, u četvrtak od 20 časova. U drugom polufinalu istog dana od 16 igraće Brazil i Sjedinjene Države.

Treći set - 25:20 za Italiju i 3:0 u setovima! 

Srbija Italija Odbojka Pariz 2024-2.jpg
Kurir/Dado Đilas 

Ponovo veliki problemi za Srbiju i sada već sasvim miran start za Italiju i vođstvo 9:5, koje se nedugo potom pretvorilo u velikih 14:7 i najavu praktično rutinske pobede Italijanki. Tijana Bošković je pokušala potom da napadne razigrane rivalke i svojom paralelom, ali u ovim trenucima doslovno ništa ne funkcioniše u igri našeg tima. Italijanje razbijaju Srbiju, 18:11!

Jovana Stevanović pokušala je da koliko-toliko trgne reprezentaciju poenom za i dalje ogromnih "minus 5" - 15:20, ali sve to došlo je prekasno.

Drugi set - 25:20

Srbija Italija Odbojka Pariz 2024-4.jpg
Kurir/Dado Đilas 

Sada bolje kreću Italijanke i imaju prednost 9:6 uoči izlaska naše Aleksandre Uelac iz igre. Usledio je potpuni potop, jer su Srpkinje nizom grešaka praktično poklonile rivalkama ogromnu prednost - 15:10! Koristile su svaki poklon i praktično bez previše truda išle ka osvajanju drugog seta i ka velikoj prednosti od 2:0 u setovima. Hitno je bila potrebna Gvidetijeva reakcija, i dogodila se, ali više ništa nije zaustavljalo Italijanke - 19:13

Sve navedeno bilo je uvod u još jedan izgubljeni set, jer su Italijanke išle ka osvajanju seta na momente bez većeg otpora Srpkinja i uz ogroman broj grešaka. a naš tim je stigao na rub eliminacije sa Olimpijskih igara. Čak 10 poena poklonile su Srpkinje rivalkama u ovom setu.

Prvi set - 26:24 za Italiju

Srbija Italija Odbojka Pariz 2024-5.jpg
Kurir/Dado Đilas 

Tijana Bošković učvršćuje vođstvo Srbije 10:7, da potvrdi veoma dobar start naših devojaka u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Naš tim je potom održavao tu prednost i nakon poena Maje Aleksić stekla i "plus 4" (15:11), kao uvod u siguran kraj seta. Usledio je nakon toga i as Tijane Bošković, da pokaže da su devojke u punom fokusu (16:11).

Ipak, Italijanke se nisu predavale. Poen po poen smanjivale su razliku uoči završnice seta i izjednačile su na 19:19. Selektor Srbije Đovani Gvideti bio je prinuđen da reaguje, a Aleksandra Uzelac je važnim poenom vratila prednost našem timu (20:19). Maja Ognjenović potom je servirala, a Uzelac je poentirala i blokom, za jako važnih 21:19! Nažalost, Srpkinje su od tog trenutka stale.

Ekaterina Antropova napravila je od tog trenutka velike probleme našem timu i potpuno preokrenula rezultat, na 23:22 za Italiju. Srpkinje su bile pritisnute uz zid i velika je šteta bila što se Sara Lozo upecala u jednom od ključnih trenutaka, u kojem je Italija stekla drugu set loptu na 25:24. I iskoristile su je, jer je Tijana Bošković u pokušaju da izbegne dvojni blok pogodila sajlu - 26:24 za Italiju.

Kurir/Dado Đilas Olimpijske igre

Ženska seniorska reprezentacija Srbije igrala je do sada četiri puta na Olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. je zauzela 5. mesto, a u Londonu 2012. je bila 11. Srbija je 2016. u Rio de Žaneiru osvojila prvu, srebrnu medalju, a 2021 u Tokiju bronzanu medalju na OI 2020, koje su odigrane godinu dana kasnije zbog pandemije virusa korona.

BONUS VIDEO:

RTS/screenshot Svetislav Pešić tajm aut