Slušaj vest

Reprezentacija Francuske pobedila je Kanadu 82:73 u četvrtfinalu Olimpijskih igara. U polufinalu će igrati protiv Nemačke, koja je ranije danas savladala Grčku.

Predvođen krilnim centrom Geršonom Jabuseleom (22 poena) i krilom Ajzejom Kordinijeom (20), uz važan doprinos centra Matijasa Lesora (13) poznatog šutera i v.d. plejmejkera Evana Furnijea (15) domaćin Olimpijskih igara ušao je drugi put uzastopno u polufinale, nakon što je pre tri godine došao kući sa srebrom iz Tokija. Viktor Vembanjama (20 godina, 224 centimetara), francuska košarkaška senzacija, nije imao svoje šutersko veče i završio je meč sa sedam poena i svih šest promašenih trojki.

Formiranjem prvog polufinalnog para, Nemačka - Francuska, kao i plasmanom Srbije protiv Australije, očekuje se još samo pobednik meča Sjedinjene Države - Brazil da u Bersiju bude kompletiran sastav učesnika polufinala najvećeg turnira na svetu.

Kanađani će se vratili kući nakon četvrtfinala i nisu uspeli da posle 40 godina uđu u završnu borbu za medalje. Bili su veoma nervozni i ljuti na kraju meča, selektor Đordi Fernandez je kritikovao sudije, ali je sve na terenu bilo jasno i pre završnice.

Verovatno najbolji plejmejker NBA lige, Šej Gildžus-Aleksander, završio je meč sa 27 poena, dvocifren u napadu bio je i njegov zemljak, krilni košarkaš Ar-Džej Baret (16), ali zajedno nisu uspeli da uvedu tim među četiri najbolja. Saigrač Nikole Jokića iz Denvera, Džamal Marej, nije imao svoje veče, jer je za 24 minuta u igri pogodio samo tri od 13 šuteva iz igre, uz dva pogotka za dva iz devet pokušaja i jednu trojku iz četiri. I to je veliki razlog zašto se Kanada rano vraća kući, iako je bila proglašavana za jednog od favorita.

RTS/screenshot Svetislav Pešić tajm aut