Slušaj vest

Brajan Gordžijan je rođen u Americi, ali je australijska košarkaška legenda i najuspešniji trener u košarci te zemlje. Još od 1988. godine, kada je dobio prvi trenerski posao u Melburnu, gradio je karijeru u Australiji i upravo je završio drugio selektorski mandat.

U prvom, početkom veka, vodio je Australiju na Olimpijske igre u Atini, a u drugom, započetkom u novembru 2020. doneo je svojoj zemlji prvu olimpijsku medalju - bronzu u Tokiju. U Parizu nije uspeo da ponovi taj uspeh jer su ga Srbi zaustavili, fenomenalnim košem Nikole Jokića u poslednjem minutu produžetka.

Australijancima teško pao poraz

Kurir/Dado Đilas Pariz 2024

"Mislio sam da imamo tim da osvojimo ovaj turnir. I dalje verujem u to. Odluka na ovom turniru svede se na jedan ili dva poseda i to pokazuje koliko nema prostora za grešku. Volim svoje saigrače, svoju zemlju, naše trenere. Svi smo tako mnogo uložili u ovo i mislim da smo zaslužili više. Naši navijači su zaslužili bolje. Ovo je teška pilula za progutati. Sada moramo da čekamo četiri godine", rekao je Džoš Gidi, najbolji australijski košarkaš. 

Srbija će u četvrtak igrati u polufinalu protiv pobednika duela Sjedinjene Države - Brazil, dok će u drugom polufinalu igrati Nemačka i Francuska, koja je eliminisala Kanadu.

Bonus video: Evo kako je Kari Pešić vikao na igrače Srbije

RTS/screenshot Svetislav Pešić tajm aut