Slušaj vest

Na Olimpijskim igrama u Parizu trajala je kampanja kojom se američka gimnastičarka Simon Bajls proglašava za najbolju svih vremena. I zaista je sjajna, dominira već godinama u gimnastici, donela je nove elemente, odvažnija je od svojih rivalki, podigla je atraktivnost gimnastike zbog svoje eksplozivnosti, međutim da li je preterano nazivati je najboljom ikada u gimnastici?

Za sada, Simon Bajls ima sedam zlatnih medalja u gimnastici, od čega su dve timske, dok je takođe osvojila i dva srebra i dve bronze. To je i dalje daleko od Larise Latinine, slavne gimnastičarke iz Sovjetskog Saveza, koja je tokom pedesetih i šezdesetih osvojila ukupno 18 olimpijskih medalja (od toga devet zlatnih), dok se Bajls u Parizu konačno izjednačila sa Verom Časlavskom iz Čehoslovačke (11 medalja, devet zlatnih i četiri srebrne). 

Iako veoma bitan faktor, olimpijske medalje ne moraju da budu i presudan u presudi ko je najveća gimnastičarka svih vremena, pa tako mnogi i dalje prednost daju Nađi Komaneči iz Rumunije. Ona je prva koja je u istoriji Olimpijskih igara dobila prosečnu ocenu 10, zbog čega je njen nastup u Montrealu 1976. godine i dalje nedodirljiv. Pogledajte ga:


Najimpresivnije u njenom nastupu je što je tada imala tek 14 godina, a pa nije iznenađenje što je Montreal napustila sa tri zlata oko vrata. Ukupno, ima pet olimpijskih zlata, tri srebra i jednu bronzu i jedna je od najboljih - ako ne i najbolja - sportistkinja sa područja Balkana. Međutim, mnogi ne znaju da je njena životna priča izuzetno teška i da nikada ne sme da se zaboravi da je prošla kroz pakao.

Godnu dana posle najvećeg uspeha u karijeri, koji je možda za ovu devojčicu od jedva 38 kilograma došao iznenada i prerano, počelo je sve da se raspada. Za vreme njene egzibicione turneje u Americi, trener Nađe Komaneči tražio je azil i dobio ga, dok se gimnastičarka vratila u domovinu i zatekla da je "na crnoj listi".

Pressefoto Rudel/Herbert Rudel / imago sportfotodienst / Profimedia Nadia Comaneci

Režim diktatora Nikolajea Čaušeskua stavio ju je "pod posebnu prismotru" kako joj ni slučajno ne bi palo na pamet da uradi isto što i trener Bela Karolji. Osam godina je trajao njen pakao, zabranjeno joj je da putuje, pratili su je svakodnevno agenti tajne službe Sekuritatea su je prisluškivali i otežali su joj da se takmiči, pa je pala u očaj. Postala je bukvalno zatočenica rumunskog režima zbog uspeha koji je napravila i morala je da batali gimnastiku, bar u obliku u kome je uživala.

Navodno, Nađa je u tom periodu bila u romantičnoj vezi sa Nikom Čaušeskuom, sinom komunističkog vođe, dok se spekulisalo i da je bila ucenjena da bude sa njim. Bahati naslednik Nikolajea Čaušeskua želeo ju je kraj sebe pošto je uživao u pažnji javnosti i uvek je kraj sebe voleo da ima lepe devojke.

Zajedno su viđani u javnosti, predstavljao ju je kao devojku, da bi Nađa Komaneči godinama kasnije tvrdila da je sva izmislio i da tada to nije smela da kaže. Odnosno, nije bila sa njim svojevoljno, a pričalo se da ju je silovao.

U to vreme, Nađa Komaneči je bila zaljubljena u sasvim drugog mušarca, šest godina mlađeg glumca i pevača Stefana Banika. Kada je Čaušesku junior saznao za to, kao i da je trudna sa njim, poslao je agente službe kod njega i naredio mu da je ostavi ako hoće da ostane živ. Navodno, samo dan kasnije Nađa je u tajnosti pobacila i pokušala je da izvrši samoubistvo popivši čašu šampiona. Kasnije je tvrdila da je samo pogrešila i da nije želela da se ubije.

Pre pada vlasti u Rumuniji, u novembru 1989. godine, Nađa Komaneči je uspela da pobegne iz svoje domovine. U bekstvu joj je pomogao Konstantin Panaita i uspela je navodno preko Mađarske. Primili su je i pomogli joj da ode u Austriju, da bi odatle stigla u američku ambasadu. Dobila je politički azil i kartu za Njujork.

SEBASTIEN NOGIER/EPA, JIMMY MORRIS/EPA Nadia Comaneci

Tamo su je dočekali pomenuti trener i američki gimnastičar Bart Koner, međutim nije ni slutila da tu počinje drugi pakao za nju. Konstantin joj je glumio prijatelja i za to je tražio pet hiljada dolara, državši je u zatočeništvu godinu dana. Samo od njenih intervjua na američkim televizijama dobio je oko 200 hiljada dolara, a na jedvite jade uspela je da ode u Montreal i tamo, u gradu koji joj je obeležio život, da započne normalan život.

U međuvremenu postala je bliska sa Bartom Konerom, gimnastičarem koga je upoznala još 1976. u Montrealu, tako da se iz njihovog prijateljstva rodila ljubav. Počeli su da žive zajedno i njen život je konačno dobio puni smisao. I dan-danas su zajedno.

BONUS VIDEO:

RTS1 Himna Bože pravde za Novaka Đokovića u Parizu