Slušaj vest

Francuska je novi-stari šampion Olimpijskih igara u odbojci pošto je danas bez većih problema pobedila Poljsku 3:0, po setovima 25:19, 25:20, 25:23. Domaćinu turnira ovo je drugo zlato u istoriji u odbojci, ali istovremeno i drugo uzastopno, pošto su i u Tokiju bili zlatni i to dovoljno govori kakvu su dominaciju uspostavili. Pre toga nikada nisu igrali ni finale...

S druge strane Poljska je godinama sjajna u muškoj odbojci, ali od 1976. godine nije igrala u finalu Olimpijskih igara. Nekadašnji kapiten "plave čete" Nikola Grbić odveo ih je kao selektor do borbe za zlato posle 40 godina, ali će na kraju morati da se zadovolji srebrom. Jednostavno, njegovi igrači bili su previše pod utiskom atmosfere u Parizu, slavili su Francuzi svaki poen kao gol u finalu Lige šampiona, a iako i u Poljskoj imaju sjajne navijače - izgleda da su ipak pružili manje pod pritiskom.

Neće posle svega Nikola Grbić biti nezadovoljan, ipak je nastavio niz medalja sa Poljacima jer su letos bili zlatni na Evropskom prvenstvu, prethodno i srebrni na Svetskom prvenstvu, dok imaju i tri medalje iz Svetske lige - zlato u Gdanjsku i bronze u Bolonji i Lođu.

Nikola Grbić
Adam Warzawa/PAP 

Sa reprezentacijom Jugoslavije, kao kapiten, takođe ima bronzu iz Atlante 1996. i zlato iz Sidneja 2000. godine, tako da je sada kompletirao sve medalje. Nažalost, ne na klupi Srbije, sa koje je otišao 2019. godine nakon četiri godine rada. U tom periodu osvojio je tri medalje sa "orlovima", ali to nije bilo dovoljno da bi se zadržao kao selektor, posebno jer se u to vreme percipirao kao mlad i neiskusan trener. Danas je daleko od toga.

Podsetimo, muška odbojkaška reprezentacija Srbije ispala je u grupnoj fazi Olimpijskih igara u Parizu posle poraza od Francuske i Slovenije, odnosno uz pobedu nad Kanadom. Poslednju medalju na OI osvojili smo sada već davne 2000. godine, upravo sa Grbićem kao kapitenom.

BONUS VIDEO:

MONDO/Uroš Asrić Odbojkašice doček