Slušaj vest

Hrvatski vaterpolista Dubravko Šimenc važi za jednog od najboljih na ovim prostorima. Sa reprezentacijom Jugoslavije je 1988. godine bio šampion Olimpijskih igara u Seulu, ima i zlata sa Svetskog prvenstva 1986. u Madridu i Pertu, dok je posle rata nastupao za Hrvatsku i sa njom osvojio olimpijsko srebro u Atlanti 1996.

Koliko je njegova sportska priča interesantna, toliko je i životna. Tako hrvatska javnost ponovo priča o tome kako su Dubravko i njegova supruga Ira u "poznim godinama" dobili dete. Bilo je to 2012. godine kada se rodio Toma. Tada je Dubravko imao 46, a Ira 41, pa je naslednik došao skoro 20 godina nakon rođenja kćerki Karle i Nike. U intervjuu za portal "Zagreb.info" ispričali su zašto su se odlučili na to.

"Poznato je zašto smo se odučili na treće dete. Naša je druga curica dete s poteškoćama u razvoju, tako da je to bila zajednička odluka. Nije bila laka, ali naša je želja bila da jednog dana o Karli preuzmu brigu Nika i Toma, to nam je nekako životna misija. Sve je prolazno pa tako i to, ali kad počnem razmišljati o brojevima, onda stanem. Biti roditelj ogromna je obaveza, velika odgovornost, ali i najveća sreća koju ti život daje", rekao je Dubravko Šimenc, poznat i po nadimku "Dudo".

"Karla je naša najveća preokupacija koja živi s nama i uvek će biti s nama. Ona je naš krst! Teško mi je da govorim o Karli, jer znam da jako puno roditelja ima iste ili slične probleme i da svako na svoj način proživljava život. Karla je devojka koja ti stalno govori da te voli, a samo mi znamo zašto. Ona je naš anđeo, naš centar svemira. Ona je najveći razlog da nikada ne odbijam nijednu humanitarnu akciju, a ima ih jako puno. Želim pomoći svakome. Koji put je to teško, a svima njima treba tako malo...", izjavio je za portal Katehetski.

I sam je imao velikih problema zbog kojih se izuzetno uplašio i ističe da mu je sistematski pregled spasao život: "U poslednjih nekoliko meseci imao sam malih zdravstvenih problema tako da pratim savete jedne prekrasne doktorice, Davorke Herman, u vezi s ishranom i svime. Pojavio mi se neki dijabetes, mali, početak, 'ajmo reći, tako da sam to stvarno ozbiljno shvatio i, naravno, što je moguće više se krećem. Otkrio sam na sistematskom pregledu, a doktorica Herman je rekla: 'Sad je ozbiljno, sad se moramo ozbiljno pozabaviti time', tako da sam to ozbiljno i shvatio".

Na pitanje koji mu je bio jedan od najtežih trenutaka kada je vaspitanje dece u pitanju, otkrio je da je to bio dan kada je najstarija kćerka Nika otišla na studije u Ameriku. Plakao je tri meseca. "Od tada, ja tri meseca nisam znao gde sam...", pričao je on.

Podsetimo, pre deest godina Dubravko Šimenc doživeo je i tešku saobraćajnu nesreću u Bosni i Hercegovini. U sudaru tri vozila na području Jablanice, Šimenc je teže povređen i prebačen je u mostarsku bolnicu. Zadobio je višestruke prelome, ali je srećom oporavak tekao dobro.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Golman vaterpolo reprezentacije Srbije na Kurir televizij otkrio koji momenat u Parizu je bio najteži

(Večernji list/MONDO/Milutin Vujičić)