Slušaj vest

Nije retkost da se na sportskoj sceni pojave braća - prisetimo se samo odbojkaškog tandema Nikole i Vanje Grbića, a onda i Uroša i Nikole Kovačevića. Poznati su i vaterpolisti i aktuelni šampioni iz Partiza Nikola i Petar Jakšić, Strahinja i Viktor Rašović, ali i nekadašnji reprezentativci Duško i Gojko Pijetlović. Svi oni odlučili su da zajedno grade puteve u istim sportovima, ali ovo je nešto drugačija priča... Dva brata iz Subotice podjednako su uspešni, ali u različitim sferama - Andrej Barna je plivač, dok je Filip odbrao put ekipnog sporta i bavi se košarkom. 

Dvadesetšestogodišnji Andrej već je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama, prvi put u Tokiju 2020. i na nedavno završenim u Parizu, usput je i vlasnik nacionalnog rekorda na 100 metara slobodnim stilom. Godinu dana mlađi Filip je u dosadašnjoj karijeri "samo" odveo Spartak iz Subotice iz Druge lige Srbije do prvenstva Jadrana.

Da će blistava karijera biti pred maldim plivačem moglo se naslutiti još 2016. kada je na Evropskom prvenstvu postavio državni rekord za muškarce do 18 godina u disciplini 50 metara slobodnim stilom. Tom prilikom prestigao je rezultat koji je od 2002. do tada držao Milorad Čavić. Barna je nastavio da pomera granice, posle velikog uspeha usledio paralelno obrazovanje i bavljenje sportom, ovog puta u nešto boljim uslovima - mirnu luku je pronašao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koju godinu kasnije šira javnosti u Srbiji imala je priliku da, nešto glasnije, čuje za Andreja Barnu - sezonu je započeo šestim mestom na Svetskom prvenstvu u Dohi (100 metara slobodnim stilom), a onda je ovog leta je u Beogradu stigla nagrada za naporan rad. Obezbedio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu na 100 metara slobodnim stilom, na taj način Subotičanin je postavio i nacionalni i lični rekord pošto je do cilja stigao za 47,66 sekundi.

Svega dan posle osvajanja odličja ponovo se našao u bazenu i sa štafetom Srbije zabeležio je istorijski uspeh. U konkurenciji 4x100 metara slobodnim stilom, u čijem su sastavu bili Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Barna, muška plivačka štafeta osvojila je zlatnu medalju pošto su u finalu bili najbolji i zabeležili rezultat 3:12,90 minuta. Barna je bio poslednja izmena i ujendo najbrža, pa je tako pomogao drugovima da se okite najsjajnijim odličjem. Kako je plasman na Olimpijske igre u Parizu već bio obezbeđen, ostalo je samo potvrditi formu na velikom turniru. Ipak, nije bilo mnogo sreće u srpskom timu, pa su plivači kolektivno ostali bez medalja.

Nije uvek sve bilo savršeno

Jared C. Tilton / Getty images / Profimedia, Profimedia Andrej Barna

 Malo je poznato da je Andrej Barna, jako mlad, naišao na prepreku koju je uspešno preskočio. Barna je tokom rutisnkih pregleda reprezentativaca 2019. otkrio da ima tumor bubrega "Na svu sreću, na ultrazvuku su mi otkrili promenu na bubregu i predložili da je dalje istražim. Pošto sam imao Svetsko prvenstvo te godine, nismo mislili da je toliko ozbiljno, pa smo to malo gurnuli sa strane. Po završetku Svetskog prvenstva, otputovao sam u Ameriku gde smo obavili dodatna ispitivanja i konsultacije. Otkrio sam da imam tumor na bubregu. Rekli su mi da nije ništa strašno i da mi život nije ugrožen, ali da bi bilo najbolje da se što pre odstrani", ispričao je Barna u emisiji "Kec na jednaest" na televiziji K1. 

"Univerzitet mi je pružio podršku i organizovali su operaciju na najmoderniji način, uz korišćenje robotske asistencije. Oporavak je bukvalno trajao samo mesec dana, imao sam male rezove i mogao sam brzo da se vratim normalnom životu. Tokom celog tog procesa nisam imao nikakve poteškoće i samo sam razmišljao o tome kako da se što bolje oporavim i pripremim za nastavak svoje karijere", istakao je Andrej.

Stopama starijeg brata 

20240402ivOKKSpa24.JPG
MN Press 

Stopama starijeg brata krenuo je i Filip Barna. Mlađi, ali ne i manje uspešni, Filip je u sezoni za nama predvodio Spartak i to, ni manje ni više, već do prvog mesta u ABA dva ligi, odnosno do direktnog plasmana u Jadransku ligu. Strpljivo i temeljno je trener Vlada Jovanović radio sa timom iz Subotice i pored terena davao instrukcije, dok se Barna pokazao kao pravi lider na terenu. I na kraju, upravo je pogodak Barne Spartak uveo u novi nivo nadmetanja, a kao nagrada stiglo je i MVP priznanje za sve uspehe koji je mladi bek ostvario tokom sezone 2023/24. Postao je heroj Spartaka, heroj Subotice, a dvorana u kojoj je finalnu susret sa Vojvodinom održan verovatno ne pamti takvu posećenost. Dudova šuma je bila dupke puna i slavila je veliki uspeh lokalnog tima.

Posle velikog uspeha došao je kraj trogodišnjem mandatu u voljenom klubu - Filip će u godini pred nama nositi dres FMP-a, trener Saša Nikitović je u sezoni za nama ostvario sjajan posao, pa je selekciju tima samo "malo" popravio tako što je u redove Pantera doveo ubojitog šutera. Barna u tim iz Železnika dolazi sa prosekom od 17,7 poena po utakmici, 3,8 uhvaćenih lopti i 2,8 asistencije u ABA 2 ligi, dok je u KLS-u prosek bio nešto manji - 14 poena po meču. Karijeru je započeo u Spartaku 2017. godine, sa kratkim izletom od godinu dana u ekipu Mladosti iz Zemuna čiji je dres nosio 2020/21.

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija VELIMIR STJEPANOVIĆ PRED OLIMPIJSKE IGRE: Jaka nam je konkurencija, biće teško!