Slušaj vest

Borislava Perić-Ranković završila je svoju paraolimpijsku karijeru sa ukupno sedam medalja, a jednu od njih osvojila je u paru sa Nadom Matić kojoj je to bila treća medalja u karijeri. Ona je u Riju uzela srebro i bronzu, a sada je sa Borislavom Perić-Ranković došla do srebra u dublu jer su u finalu bile lošije od Gi Šaodan i Pan Điamin iz Kine sa 3:1 u setovima. 

Nada Matić je nepokretna, a njena teška životna priča počela je 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Tada je ona putovala u Crnu Goru, a njen autobus je policija zaustavila baš kada nije trebalo... Na kraju je autobus koji je išao do Rožaja stao je i pogodila ga je bomba!

"Prilikom bombardovanja na Kosovu 1999. godine bila sam u autobusu koji je išao na relaciji Peć - Kula - Rožaje. Tada je trebalo da sa mamom idem za Crnu Goru. I tad su NATO bombarderi bacali kasetne bombe. Policija, u stvari kontrola na carini, na granici sa Crnom Gorom, zaustavila je autobus, da pregleda dokumenta. I u tom momentu, samo što je policajac napravio prvi korak da uđe u autobus i pregleda dokumenta, čuo se neki... Bum! Detonacija...", ispričala je Nada Matić za "24 sedam". 

KASETNE BOMBE SU LETELE, BILO JE MRTVIH!

MN Press mn press

Kada je detonacija odjeknula Nada je odmah znala šta se dešava... Ipak, makar je preživela, neki putnici tog autobusa nisu imali tu sreću... Bile su to nove žrtve agresije na SR Jugoslaviju. 

"Kasetne bombe letele su svuda po nama. Bilo je dosta mrtvih po autobusu, napolju... Nisam znala ni da sam pogođena ni da nisam. Jednostavno, kad su ljudi počeli da beže, htela sam i ja. I onda vidim, ne mogu da ustanem. U tom momentu sam odmah znala šta je. Kičmena moždina... Jesam bila dete, nepunih 15 godina sam imala kad sam nastradala, ali znala sam šta je to", rekla je Nada Matić.

Ipak nije ona previše tugovala. Sudbina nije laka, ali - mora se dalje. "Jeste, jeste. Jako strašna priča, ali s obzirom na to da te život natera da ideš dalje, da se pomiriš sa tim što ti se desilo, što te je snašlo, izboriš se sa svim tim i kreneš dalje u neki drugi život. Ali, i taj život, vidite da je jako lep", rekla je ona u svojoj ispovesti.

Na kraju je iz svega proizašla velika podrška porodice, ali i ljubav! "Bilo je potrebno da prođu godine i godine. Mesec dana sam bila u Beogradu na operaciji, pa rehabilitaciji, a posle su me prebacili u Slankamen. Tamo sam bila pet godina. Imala sam veliku podršku roditelja, sestre, brata... Tu sam upoznala i svog supruga. I on je nastradao tako kao ja, u ratu, u Doboju. Verovatno je tako moralo da bude, da se nas dvoje tako upoznamo, da osnujemo porodicu i da živimo jedno za drugo i da dobijemo dete", kaže Nada Matić. 

A NA TERENU - ŠAMPIONKA!

Nada Matić-2.jpg
MN Press 

Osim tri medalje na Paraolimpijskim igrama, Nada Matić ima i medalje na Svetskim prvenstvima i njena karijera traje već dugo. Kada ggod se negde pojavi, znamo da će Srbiji doneti sreću i neki plemeniti metal oko vrata!

"Na prvom Svetskom prvenstvu 2010. godine u Gvanžuu osvojila sam srebro ekipno s Borislavom Perić Ranković, četiri godine kasnije u Pekingu bronzu pojedinačno i zlato ekipno, takođe s Borislavom. U Sloveniji 2018. sam pojedinačno ispala u borbi za ulazak među četiri najbolje, a ekipno takmičenje je bilo razdvojeno od ovog i tu smo Borislava i ja bile prve. Sada sam, evo, u Granadi osvojila tri odličja. Uspela sam ponovo da osvojim pojedinačnu medalju. Ekipnog dela više nema, nego se od ovog Svetskog prvenstva takmiči u dublovima i miksu. Dublovi su bili deo ekipnog dela nadmetanja, tako da smo Borislava i ja tu opravdale ulogu favorita, a drago mi je što sam i u miksu uspela da osvojim medalju, jer se do sada nismo takmičili u toj disciplini", kazala je Nada Matić u razgovoru za "Dnevnik" 2022. godine. 

(MONDO, 24 sedam, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kineski radio Internacional Paraolimpijske igre doprinose unapređenju prava osoba sa invaliditetom