Slušaj vest

Srpski džudista Nemanja Majdov objavio je da je dobio pet meseci suspenzije zbog kršenja religijskih kodeksa na nedavno održanim Igrama u Parizu. Sporna situacija desila se pre ulaska u meč, kada se srpski predstavnik prekstio i na taj način nije ispoštovao zadate norme. 

Pravila IJF-a zabranjuju bilo kakvu versku, političku, ličnu ili komercijalnu manifestaciju na terenu za borbu. Ova pravila se odnose na sve džudiste, bez obzira na njihovu nacionalnost ili versku pripadnost. Konkretno, u pravilniku “International Judo Federation (IJF) Sport and Organisation Rules (SOR)”, u poglavlju 8.6 pod nazivom “Entry to and Exit from Field of Play” (Ulazak i izlazak sa borilišta) stoji da su: Verske, političke, lične ili komercijalne konotacije ili manifestacije zabranjene za sve na terenu za borbu. Nemanja Majdov je prethodno bio upozoren od strane IJF-a zbog kršenja ovog pravila, i to dva puta — 2018. i 2022. godine. Dopis IJF-a je službeno upozorenje koje je u skladu sa pravilima organizacije.

Objavu Nemanje Majdova prenosimo u celoti.

"Pre 15 dana mi je došla odluka da sam suspendovan na 5 meseci od strane svetske džudo federacije (IJF) zbog kršenja njihovih religioznih kodeksa. Tačnije zbog krštenja pri ulasku na meč na Olimpijskim Igrama. Zabranjen mi je nastup na svim turnirima, kampovima i pripremama. Istina, u odbrambenom pismu disciplinskog postupka nisam hteo da se izvinim zbog krštenja, i naravno da nisam, niti ću ikada, iako nisam ni znao kolika kazna može biti".

"Gospod mi je dao sve, kako za mene privatno tako i za moju karijeru, i on je za mene broj 1 i ponosim se time. I to se neće promeniti niti pod kojim uslovom. Slava Mu i hvala na svemu. Za mene lično ništa novo, samo nova stranica u mojoj karijeri i jedno novo životno iskušenje. Žao mi je što je tako lep i težak sport kao što je džudo, spao na ovakve stvari".

Bog mi je podario veliku karijeru, 7 evropskih i 3 svetske medalje. Kad sam počinjao sanjao sam da uspem barem jednu tu veliku medalju uzeti i tako uspeti u svom životu i životu moje porodice koja je žrtvovala sve za moju karijeru. Dao nam je mnooogo više, a zadužio čak i previše da bih ja spustio glavu pred njima kad je došlo ili-ili.

Odmorićemo do tada, a onda se vraćamo uz pomoć Gospoda našeg Isusa Hrista u novi početak i nove pobede. Voli vas Nemanja Majdov, vaš evropski i svetski šampion", napisao je srpski olimpijac.

BONUS VIDEO: 

MONDO/Teodora Orlandić LAZAR ĆUPIĆ: DŽUDO JE NAJBOLJI BAZIČNI SPORT ZA MLADE!