POGLEDAJTE!

SRBIJA NAJBOLJA OD EX-YU DRŽAVA, A GDE JE U EVROPI? Ovo je mapa osvajača olimpijskih medalja - stojimo odlično!

Autor Milutin Vujičić

Najbolji rezultat Srbije do sada na Olimpijskim igrama.

Srbija je oborila sopstveni rekord i na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je devet medalja, što je za jednu više nego što je bilo pre pet godina u Rio de Žaneiru.

Zlatne medalje doneli su nam vaterpolisti, Jovana Preković (karate) i Milica Mandić (tekvondo), do srebra je došao Damir Mikec (streljaštvo), a bronzu su osvojili još odbojkašice, basketaši, Milenko Sebić (streljaštvo), Tijana Bogdanović (tekvondo) i Zurab Datunašvili (rvanje), što je bilo dovoljno da na konačnoj tabeli delimo 26. mesto.

Ubedljivo najviše medalja osvojili su Amerikanci, čak 113, ali imaju samo jednu više zlatnu medalju (39) od Kineza koji su na konačnoj tabeli bili drugoplasirani sa 88.

A, kakav je pogled na tabelu osvojenih medalja u Evropi?

Srbija tu stoji vrlo dobro pošto deli 15. mesto, a ispred nas su Rusija (71), Velika Britanija (65), Italija (40), Nemačka (37), Holandija (36), Francuska (33), Mađarska (20), Ukrajina (19), Španija (17), Poljska (14), Švajcarska (13), Turska (13), Češka (11) i Danska (11).

Naši olimpijci su najbolje rangirani ako posmatramo zemlje bivše Jugoslavije pošto smo poslednjeg dana pretekli Hrvatsku, koja ima osam medalja, dok su još samo Slovenci (5) i Makedonci (1) osvajali medalje.

Pogledajte kako izgleda tabela osvajača medalja u Evropi!

Izvor: Google maps/printscreen