Ostali sportovi

BEOGRADSKI MARATON ODRŽAVA SE U NEDELJU! Pomeraju se startovi trka, biće mnogo izmena u gradskom prevozu

Autor Nemanja Stanojčić

Beogradski maraton održaće se u nedelju 28. aprila u srpskoj prestonici.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Sve je spremno za održavanje 37. beogradskog maratona. Na ulicama srpske prestonice će u nedelju 28. aprila biti održana trka. Potvrđeno je to i na sastanku svih gradskih službi na tehničkoj konferenciji koja je održana u zgradi Starog dvora. Trka tradicionalno počinje kod crkve Svetog Marka, sa ciljem na Terazijama. Očekuje se preko 13.000 učesnika na distancama od 10, 21 i 42 kilometra.

Sekretar sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš potvrdio je da su pripreme trajale mesecima i da su sve gradske službe spremne. "Ovaj događaj je od izuzetnog značaja za grad Beograd. Izmene u linijama javnog prevoza počeće već 27. aprila u večernjim satima na prostoru Terazija i Bulevara kralja Aleksandra. Sukcevisno, od ranih jutarnjih časova zatvaraće se ulice i sve to obe godine osmišljeno je na malo drugačiji način", rekao je Glavaš.

Za razliku od prethodnih godina, usled povećanja broja učesnika startovi maratonske, polumaratonske, trke na 10 kilometara i trke zadovoljstva biće razdvojeni. "Maratonska trka startovaće u 8 ujutru, polumaraton i štafetni polumaraton u 9.30h, trka na 10km kreće u 11, a trka zadovoljstva u 13 časova."

Najavio je i izmene u prevozu. "Gradske službe i organizatori imaće mnogo više posla i biće potrebna mnogo veća koordinacija na našim ulicama. Imaćemo izmene na 73 dnevne autobuske linije i u pet noćnih, kao i pet minibus linija. Biće promenjeno i devet tramvajskih i šest trolejbuskih linija. To znači da će više od 10.000 polazaka tokom subote i nedelje biti drugačije ostvareno. Sve informacije o tome nalaziće se na sajtu Skupštine grada. Vršićemo i selektivno uklananje vozila, pa apelujem na sugrađane da imaju razumevanje i da uklone svoja vozila sa mesta gde to bude obeleženo", poručio je Glavaš.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Goran Radenković istakao je da očekuje da će sve proći u najboljem redu. "Veliki broj ulica biće zatvoren u nedelju, ali preuzimamo sve mere da grad normalno funkcioniše, da nema zastoja u saobraćaju i da građani koji ne učestvuju u ovoj manifestaciji mogu normalno da funkcionišu."

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: