Ostali sportovi

"OVO JE NEPRAVDA I PRESEDAN U ISTORIJI SPORTA!" Partizan se oglasio zbog skandala pred Olimpijske igre

Autor Nikola Lalović

Ipak će najbolji srpski dubl skul imati prilike da se plasira na Olimpijske igre u Pariz.

Izvor: MN Press

Ipak će Martin Marčković i Nikolaj Pimenov probati da se plasiraju na Olimpijske igre. Nakon što je izbio problem između Veslačkog kluba Partizan i Veslačkog saveza Srbije jer ovaj dubl nije poslat na olimpijske kvalifikacije u Lucern sada je Svetska veslačka federacija odlučila da pošalje najbolji srpski dubl skul na to takmičenje. Povodom toga se oglasio VK Partizan. Prenosimo njihovo saopštenje u celosti.

"Iako je Veslački savez Srbije nizom nesportskih poteza pokušao da onemogući Srbiju da se na Olimpijskim igrama u Parizu pojavi sa velikim brojem posada konkurentnih za osvajanje medalja, sport je ipak pobedio! Nakon odluke da ne dozvoli Martinu Mačkoviću i Nikolaju Pimenovu da nastupe na olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu, juče je Veslački savez Srbije doneo još jednu neshvatljivu odluku i otkazao je nastup Aleksandra Beđika i Matije Rajkovića, zbog kojih nije dozvolio nastup Mačkoviću i Pimenovu na ovoj regati. Nakon niza nesportskih odluka VSS, Svetska veslačka federacija je odlučila da reaguje i da napravi presedan u istoriji veslačkog sporta, kako bi zaštitila sportiste Srbije od "nepopravljive štete", kako je navedeno u zvaničnoj odluci Izvršnog odbora FISA. Posle višesatnih zasedanja tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, odlučeno je da ekipa Mačković/Pimenov vesla izbornu trku za odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

U ovom trenutku najvažije je da najbolji veslači Srbije imaju mogućnost da na stazi dokažu svoj kvalitet. Sa druge strane, srpsko veslanje dobilo je još jedan šamar i pretrpelo veliku sramotu u međunarodnim okvirima, činjenicom da je Svetska veslačka federacija morala da zaštiti srpske veslače od delovanja njihovog matičnog saveza.

"Ovim putem želim da se zahvalim u ime sportske nacije Srbije, Veslačkog kluba Partizan i svih veslača, Svetskoj veslačkoj federaciji i njenom Izvršnom komitetu na donetoj odluci da dopusti našem dublu Mačković/Pimenov da veslaju kvalifikacionu regatu. Ovo je presedan u istoriji veslačkog sporta i ispravljenoj nepravdi prema našim veslačima. Još jedno veliko hvala i srećno svim ekipama Srbije na kvalifikacionoj regati!", izjavio je Marko Milačić, predsednik Veslačkog kluba Partizan

Odluka Svetske veslačke federacije je oduševila našeg olimpijca Nikolaja Pimenova - "Presrećan sam ovakvom odlukom FISA i zahvalan sam što mi je ispunjena želja da veslam sa Martinom Mačkovićem. Ovo je veliki dan za sport. Krećemo za Lucern da se trkamo i probamo da izborimo još jednu normu za OI i Srbiju predstavimo u najlepšem svetlu."

Nakon svih dešavanja tokom prethodnih dana u vezi ove regate, odluka Svetske veslačke federacije dokazuje da je sport uvek iznad svega. Još jednom želimo puno sreće svim našim ekipama na pomenutom takmičenju", navodi se u saopštenju VK Partizan.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: