Srbija slavi medalju, a Hrvati ga zovu "Splićanin": Zašto je Damir Mikec trn u oku onima koji su ga proterali

Danas u hrvatskim medijima dominira ime Damira Mikeca koga ponovo nazivaju Splićaninom, samo jer je spletom okolnosti tamo rođen.

ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Srbija je osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, ponovo u streljaštvu - našem najtrofejnijem olimpijskom sportu. Nakon što Damir Mikec i Zorana Arunović nisu uspeli u pojedinačnoj kategoriji da dođu do odličja, uspeli su pak zajedničkim snagama u miksu u kategoriji 10m vazdušni pištolj.

Njih dvoje su ostvarili drugi najbolji rezultat u kvalifikacijama i po novim pravilima, to znači da će sa parom iz Turske direktno boriti za zlatnu medalju (utorak, 9.30). Već sada znaju da imaju garantovano srebro, a mogu i do zlata i najvažnije je da se rezultati koji su ostvareni u kvalifikacijama ne prenose dalje. Koje god odličje bilo, znamo već da će za našu Zoranu Arunović biti prvo olimpijsko, dok je Damiru Mikecu drugo, pošto je u Tokiju već osvojio pojedinačno srebro.

Kao i tada, ponovo je njegov uspeh u Hrvatskoj dočekan na identičan način - kao po komandi gotovo svi mediji nazivaju ga "Splićaninom". O čemu se radi i zašto ga na taj način "svojataju" Hrvati? Mikec je sa očeve strane poreklom iz Slovenije, a majka mu je iz Sente. Zbog toga što je Damirov rođeni brat Goran imao respiratornih problema kao dete, preselili su se u Split gde je igrom slučaja rođen i naš olimpijac, međutim kao i najveći deo srpskog stanovništva morao je da izbegne 1991. godine iz Dalmacije za vreme rata.

Tako je i posle ovog uspeha Mikeca, hrvatski "Index" objavio naslov "Splićanin koji nastupa za Srbiju osigurao novu olimpijsku medalju". Na njih se nadovezao i "24 sata.hr" čiji naslov glasi "Splićanin koji puca za Srbiju je osvojio novo olimpijsko odličje", "Jutarnji list" dodaje Splićanin osigurao Srbiji prvu medalju. "Svima je govorio da navija za Hajduk, a srce mu je kucalo za Zvezdu", a "Večernji" još: "Srbija ima prvu medalju u Parizu, osvojio je rođeni Splićanin koji je napustio Hrvatsku tijekom rata".

"Nisam smeo da kažem da sam Zvezdaš"

"Moj tata je bio vojno lice, tada je kao pukovnik imao mnogo seldibi i prekomandi, tako da je i moju mamu upoznao u Senti, sa kojom nije imao veze nikakve, ali je tamo bio u prekomandi. Imam dva starija brata, i oni su se osamdesete preselili u Split, gde sam se i ja rodio 1984. godine. Naravno, tamo je Hajduk iz Splita glavni klub i svi navijaju za njega, ali ja još kao mališan sam uvek navijao za Zvezdu. Niti je to meni iz kuće, jer je tata partizanovac, jer su vojna lica bila vezana za Partizan. Tada je Zvezda osvojila sve što se moglo osvojiti, to je bio hit u celoj državi, a mama mi je iz Srbije i ja sam odmah afinitet prema Zvezdi nekako gajio, odmah se stvorila ljubav, a ja to nisam smeo da kažem na ulici, kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici kada me pitaju sam govorio za Hajduk".

Pre tri godine, nakon srebra u Tokiju Mikec se suočavao sa istom stvari i odgovorio je Hrvatima: "Danas to jeste Hrvatska, ali ja sam rođen u Jugoslaviji", ispričao je Mikec za "Objektiv". "Vidimo šta se dešava s Teslom i novčićima. Čak su me i Novljani svojatali, jer sam živeo u Herceg Novom. Iz Splita sam morao da odem devedesetih iz dobro poznatih razloga, poslednjim brodom otišli smo za Herceg Novi, gde smo bili do 1997. godine, otkad sam Beograđanin", objasnio je Mikec koji uvek ponosno ističe da je Srbin.

"Ja sam baš miks, rodio sam se u Splitu, baba i deda sa tatine strane su bili iz Novog Mesta. Tata je rođen u Bitolju, jer je njegov otac imao 17 prekomandi. On je otišao u Sentu, upoznao moju mamu. Imam dva starija brata, jedan je u Kanadi, i ovom prilikom ga pozdravljam. Moja braća su imala problema sa astmom, doktor im je rekao da se presele negde na more, a baba i deda su već živeli u Splitu. Porodica se zato preselila tamo, i tamo sam i rođen", poručio je Mikec.

Damir Mikec i Zorana Arunović će Srbiji u utorak od 9.30 doneti Srbiju prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. A neka ga zovu kako hoće, naš je.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novak Đoković se krsti pred početak Olimpijskih igara  RTS/Printscreen

(MONDO - M.V.)