Otac Oliver Subotić o Nemanji Majdovu: Pogledajte samo gest Novaka Đokovića

Otac Oliver Subotić progovorio je o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu!

MN Press/Youtube/MMA INSTITUT

Videli smo veliki skandal na Olimpijskim igrama u Parizu kada je srpski džudista Nemanja Majdov izgubio u osmini finala od Grka Teodorosa Celisa. On je zbog tri opomene eliminisan sa meča odlukom sudija, a nakon toga se burno oglasio i nekoiliko puta uz čak uvrede i psovke govorio o tom događaju. Sada se o svemu oglasio otac Oliver Subotić, sveštenik crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu, inače bivši džudista i karatista. On se osvrnuo na izjavu Nemanje Majdova o "satanistima" kako je on nazvao pojedine ljude u džudou.

"Zašto ljudima smeta časni krst? Ako je istina ovo sad što je bilo da su Nemanji Majdovu tražili da objasni zašto se prekrstio pre meča... Ako je to istina, pa kako ćeš to drugačije da nazoveš nego satanizam. To što tako nešto osporavaju. Pa ko se boji krsta? Pa samo se đavo boji krsta!", rekao je otac Oliver Subotić u podkastu "MMA Institut". 

On je naglasio da njemu kao pravoslavnom hrišćannu i svešteniku ne smeta da se bilo ko moli na svoj način, a pomenuo je i Novaka Đokovića i to što se on prekrstio kada je uzeo zlato, kao i to što je pokazivao krst koji nosi na svim obraćanjima medijima. 

"Zašto bi bilo kome smetalo? Pa meni ne smeta da se pripadnik bilo koje druge vere na svoj način pomoli. Svako ima svoje. Zašto bi nekome smetalo da stavi na sebe časni krst, pa to je oznaka mog identiteta. 'Krst je sila i znamenje', što je rekao patrijarh Porfirije kada je čestitao Novaku. Onaj Noletov gest kada se on prekrstio, pa to je dovoljno da ljudima pokaže. Kada ti mladi ljudi vide da se on lepo prekrsti kao čovek on im negde pokazuje primer", rekao je Oliver Subotić. 

ŠTA SE DESILO U PARIZU I ŠTA JE REKAO MAJDOV?

U Parizu je Nemanjja Majdov bio jedan od najvećih favorita za medalju i drugi nosilac turnira u svojoj kategoriji. Ipak ispao je na prvom koraku odlukom sudija, a onda je poslao poruku koja je odjeknula. Bilo je tu uvreda, nazivanja "satanistima"... 

"Satanistički smećari, seme im se sudijsko zatrovalo. Diskvalifikovati me nakon dve minute i ne pružiti mi šansu da uopšte pokažem bilo šta... Jesu vam to te vrednosti i taj sport i Olimpijske igre, smećari obični? To vam je sve, vratiće vam se svaka suza govna satanistička. Jedino tako me i možete zaustaviti klošari. Džudo uništen i popi*an sport. 100 odsto sudijska kontrola ishoda meča... prođe oni koji hoće da se sagne i da im se klanja. E pa to od mene nećete dočekati nikada, takva medalja mi i ne treba, smećari nesretni. Četiri godine nas nabijaju, 15 diskvalifikacija, ćutiš jer da te ne oštete na Olimpijadi i dođeš i opet klasika, pošalji ga kući dok se još nije ni zagrejao. I vi novinari, nisam izgubio, niko me nije porazio, to je malo teže za izvesti, već su me diskvalifikovali na tri kazne koje su izmislili i izbacili. Nije suđeno, ne daju. Jer trenutno u ovom sportu ne osvajaju najbolji, već moraju satanisti da ti dopuste da osvojiš. Pi*am im se na sve. Za dalje ne znam, dok su ova njihova nova pravila, ja nemam i ne želim da trošim vreme i toliku žrtvu podnositi za ovaj sport, jer nema nikakvog smisla", napisao je on, a onda se sledeći put oglasio u mirnijem tonu

"Čast je predstavljati Srbiju, a posebno je privilegija biti Srbin, Pravoslavni Hrišćanin. Hvala vam na podršci, toliko poruka mi stiže. Vratićemo im za svaku suzu. Kad tad. Ponosno ćemo stajati pred njima uzdignute glave i nećemo je nikada spustiti", napisao je srpski sportista i dodao: "Slava Gospodu na svemu".

KO JE OTAC OLIVER SUBOTIĆ?

YouTube/MMA Institut 

"Ja sam u detinjstvu počevši od ranog detinjstva počeo da treniram karate u mom rodnom gradu Novoj Varoši i to je bilo neko prvo borilačko iskustvo. Tu sam trenirao u karate klubu Zlatar. Tu sam stekao prva borilačka iskustva, koliko je to u tim godinama moguće, Sećam se prvog ipona, prve borbe. Dosta mi je značio taj period u smislu formiranja ličnosti, pomogao mi je u životu. Kasnije sam proširio ta iskustva kroz istraživački pristup. Već u srednjoj školi nisam aktivno trenirao karate već sam više sa društvom voleo da sparingujem. Kada sam došao u Beograd došao sam kod Ljube Vračarevića da naučim malo poluge, malo bacanja, padove koje nisam u karateu da naučim, Poneki put sam razmenjivao iskustva sa džudistima i kasnije sam sa pokojnim Željkom Božićem se uključio u to i bio sam aktivan do 20. godine. Kada sam ušao u ovaj svet i upisao Bogosloviju povukao sam se iz tog aktivnog polja treniranja i proučavanja borilačkih veština. Ja sam na tatamiju bio do 2001. godine. Posle sam nekoliko puta povremeno svraćao", ispričao je otac Oliver Subotić, sveštenik crkve Aleksandra Nevskog u podkastu "MMA Institut". 

Otac Oliver Subotić  YouTube/MMA Institut

Evo šta kažu pravila i za šta je Majdov bio upozoren

Pravila IJF-a jasno zabranjuju bilo kakvu vjersku, političku, ličnu ili komercijalnu manifestaciju na terenu za borbu. Ova pravila se odnose na sve džudiste, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost. Konkretno, u pravilniku “International Judo Federation (IJF) Sport and Organisation Rules (SOR)”, u poglavlju 8.6 pod nazivom “Entry to and Exit from Field of Play” (Ulazak i izlazak sa borilišta) jasno stoji da su: Verske, političke, lične ili komercijalne konotacije ili manifestacije zabranjene za sve na terenu za borbu. Nemanja Majdov je prethodno bio upozoren od strane IJF-a zbog kršenja ovog pravila, i to dva puta — 2018. i 2022. godine. Dopis IJF-a je službeno upozorenje koje je u skladu sa pravilima organizacije.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

LAZAR ĆUPIĆ: DŽUDO JE NAJBOLJI BAZIČNI SPORT ZA MLADE!  MONDO/Teodora Orlandić