Jeziv pad i kraj karijere, a trebalo je da bude najbolji ikad: Slovenci su mislili on je njihov Novak Đoković

Čuli smo nedavno da karijeru završava Danijel Andre Tande, ali zapravo će mnogo veći gubitak za svet ski skokova biti odlazak Petera Prevca.

youtube/Dejan Hribernik

Pred početak nove sezone u ski skokovima koja će krenuti u Lilehameru 23. novembra saznali smo da će upravo norveški tim biti slabiji za nekadašnjeg osvajača olimpijskog zlata Danijela Andre-Tandea. On je rešio da završi karijeru jer se nikada nije u potpunosti oporavio od pada koji je doživeo 2021. godine na Planici. Posle te nesreće se nekoliko dana nalazio u komi, a otkrio je da se psihički nikada nije oporavio od te traume. 

"Morao sam da shvatim da mi skakanje sada izaziva više straha nego radosti. Uvek sam govorio da je u ovakvom trenutku vreme za rastanak", rekao je Tande koji je sa samo 30 godina rešio da kaže da je dosta. Najbolje sezone u karijeri su mu bile 2016/17 i 17/18 kada je bio treći u poretku svetskog kupa, a u karijeri je imao osam pobeda, poslednju 6. marta 2022. u Oslu. 

On je bio olimpijski šampion u Pjongčangu 2018. godine, kada je u timu Norveške osvojio zlato zajedno sa Andreasom Stjernenom. Robertom Johansenom i Johanom Andreom Forfangom, a neće biti jedini koji će napustiti leteći cirkus naredne sezone. Jedno mnogo veće ime se povlači, a to je Peter Prevc!

TRI GODINE DOMINACIJE, A MOGLA JE DECENIJA!

EXPA/ JFK / Avalon / Profimedia 

"Ovo je moja posljednja sezona profesionalnog sporta. Odluka je sazrevala neko vreme i napokon sam se odlučio. Srce mi je naredilo da otvorim novu stranicu u životu. Još ne znam u kojem ću smeru krenuti, o tome ćemo razgovarati na kraju sezone. Ponosan sam na 15 sezona u Svetskom kupu i na svoje rezultate. Ponosan sam i to da je celi ovaj sport u Sloveniji rastao sa mnom i dosegao međunarodni ugled", rekao je je Prevc i dodao da se nada da će Slovenija nastaviti da niže uspehe kada je objavio da se povlači. A mogao je još! Pobedio je na Planici na kraju sezone, završio kao peti u generalnom plasmanu iza Štefana Krafta, Rjojua Kobajašija, Andreasa Velingera i Jana Herla. 

Završio je karijeru Peter Prevc sa jednom titulom u Svetskom kupu, jednom titulom u četiri skakaonice, kao i u tri titule u ski letovima. Od 2014. godine pa do 2016. bio dominantan, delovalo je da ga čeka nekoliko godina,pa čak i decenija dominacije, a onda su krenuli stravični padovi, povrede, bolovi u kolenima, kičmi...

NAJBOLJI NA SVETU, OLIMPIJSKI ŠAMPION... A MOGLO JE BOLJE!

EXPA/ JFK / Avalon / Profimedia 

Slovenci su od samog starta početka takmičenja u ski skokovima imali vrhunske rezutlate, pa se tako Primož Ulaga krajem osamdesetih borio za titulu sa Matijem Nikanenom, a 1997. godine Primož Peterka je uzeo titulu u Svetskom kupu i odbranio je naredne sezone. Peter Prevc se pojavio 2009. godine, a već dve godine kasnije je počeo da niže pobede. Dve sezone 2014. i 2015. je završio kao drugi iza Kamila Stoha pa Severina Frojnda, a onda je 2016. godine uzeo Kristalni globus Svetskog kupa!

Na Olimpijskim igrama je uzeo bronzu i srebro u Sočiju, timsko srebro u Pekingu, a kada je prvi put održano takmičenje u miksu zajedno sa Timijem Zajcom, Nikom Križnar i Uršom Bogataj uzeo je zlato. Svakako je to karijera za ponos, ali moglo je to mnogo, mnogo bolje i više da nije bilo kobnog pada odmah na startu sezone u kojoj je branio svoju jedinu titulu u Svetskom kupu! 

STRAŠAN PAD ZAVRŠIO KARIJERU!

U jednom trenutku je Prevc držao i rekord sa najdužim skokom u istoriji kada je skočio 250 metara na Planici, ali njegov početak sezone u kojoj je branio titulu sprečio ga je da nastavi sa dominacijom. Nakon sezone 2015/16 kada je 22 puta bio na podijumu i dominantno osvojio Svetski kup i Četiri skakaonice on je dramatično pao u Englebergu! Od tada su krenule povrede, padovi, operacije... A njegovo povlačenje ubrzao je pao koji se desio na Planici 2022. godine kada je pao sa 70 metara i prevrtao se 100 metara. Iako su mnogi pomislili i najgore, prošao je bez ozbiljnih posledica, pa se sutradan javio i napisao: "Ne pokušavajte ovo kod kuće!"

Sada je rešio da se povuče, ali to ne znači da će faliti Prevca sledeće sezone! Bukvalno cela porodica skače, a njegov mlađi brat Cene se već povukao. Još jedan brat Domen će ostati u Svetskom kupu, a najveća nada je Nika Prevc koja je prošle sezone bila prva u ukupnom plasmanu sa 1.454 boda. Sa 18 godina već dominira i sada se Slovenci samo nadaju da će ostati zdrava, kako bi jedan član porodice Prevc zapravo dominirao onoliko koliko može i ume. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Andreas Goldberger Planica  Youtube/vychlazenejgambac4