Slušaj vest

Novak Đoković je rutinski prošao Vita Koprivu, malo se mučio sa Džejkobom Firnlijem, a sada je red na Alekseja Popirina. Australijanac je, za razliku od prethodnih protivnika, vrlo dobro poznat Novaku jer su već igrali ove sezone na grend slemu. Igrali su na Australijan openu, kao i ovde u trećem kolu. Uzeo je Popirin tada jedan set, ali više nije mogao, bilo je 6:3, 4:6, 7:6, 6:3. To im je bio drugi susret pošto su prvi put igrali 2019. u Tokiju kada je Srbin dobio 6:4, 6.2. 

Aleksej Popirin je ruskog porekla i tečno priča engleski, ruski i španski. Rođen je u Sidneju i sa samo četiri godine je počeo da se bavi sportom. Zbog očevog posla se selio po svetu pa je tako tenis igrao u Dubaiju i Španiji, a onda ga je primetio Patrik Muratoglu i doveo na svoju akademiju.

Radio je dugo sa jednim od najvećih stručnjaka, a u karijeri je najviše dogurao do 38 mesta na ATP listi. Trenutno je 47. a ovo treće kolo mu je najbolji rezultat na Vimbldonu i inače na grend slemovima. U karijeri je zaradio 4.500.000 dolara, a osvojio je dva turnira. Uzeo je 250-icu u Singapuru 2021. a prošle godine je u finalu Umaga dobio Stena Vavrinku. Ipak verovatno najveći uspeh u karijeri mu je što je prošle godine bio deo Dejvis kup tima Australije koji je završio kao drugi iza Italije. 

Aleksej Popirin
NEIL HALL/EPA 

Iako je od Novaka Đokovića do sada u karijeri gubio dva puta znao je da skine i poneki veliki skalp, pa je tako 2021. godine u Madridu dobio Janika Sinera, a iste godine je u Parizu savladao Stefanosa Cicipasa. Pobedio je jednom Dominika Tima na Australijan openu, Tejlora Frica takođe, a ove godine je savladao Andreja Rubljova u Monte Karlu.Ima i pobedu nad Feliksom Ože-Aljasimom, a mi ga najviše pamtimo po komentarima da je Novak Đoković povlašćen! Pred njihov meč na Australijan openu smetalo je Popirinu što Novak ima više vremena za odmor između dva meča od njega.

"Mislim da su teniseri podeljeni 50-50 oko te odluke da turnir počne u nedelju. Đoković je dobio jedan dan više, siguran sam da je tražio da igra u nedelju. To je što je. Divim mu se zbog svega što je uradio, verovatno je i najbolji svih vremena, ali ja imam samopouzdanja kada ulazim u meč i verujem u sebe, znam da mogu da dobijem meč čak iako je najbolji na svetu. To je samo još jedan teniser sa druge strane mreže Mislim da neće postojati jedan trenutak tokom meča da ja ne verujem da mogu da ga pobedim. Najbolji je u istoriji našeg sporta, ali imam i ja opasno oružje u svojoj igri koje može da ga poremeti. Ulazim u meč sa puno samopouzdanja, a ako nije tako - nema ni poente da igramo", rekao je tada Popirin.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Milutin Vujičić Novak Đoković