Slušaj vest

Čekamo novu sezonu u ABA ligi, a dok Crvena zvezda i Partizan prave timove koji treba da naprave velike rezultate u Evroligi, u regionalnom takmičenju će se pojaviti nova ekipa. Dubai je zvanično ušao u Jadransku ligu i to je prvi korak ekipe koja želi da u narednim sezonama uđe u Evroligu i da bude novi hit u evropskoj košarci. Iako geografski nisu u Evropi to neće biti problem ako ponude dovoljno novca, Makabi koji je geografski u Aziji već decenijama igra u Evropi, a nije potrebno objašnjavati njegovu veličinu u evropskim okvirima.

Bombastično je najavljen ovaj projekat, razmišljalo se da li je liga spremna da pusti arapski novac i tim koji praktično nije postojao do pre nekoliko meseci u svoju strukturu, ali zeleno svetlo je dato i sada svi iščekuju da vide KK Dubai. Iako ovaj klub i dalje zvanično nema dovoljno igrača za tipod ugovorom, polako se sklapaju kockice i predstavljaju neka imena.

Jedan od ključnih ljudi kluba biće i brat Novaka Đokovića Đorđe koji je zvanično predstavio klub i klupske amicije srpskim novinarima, a tu je bio i Dejan Kamenjašević koji će takođe voditi klub kao čelni čovek. Već je juniorska ekipa Dubaija igrala na jednom omladinskom turniru ABA, a šta nas očekuje sa ovim klubom naredne sezone?

POMINJANI SRBI, A HRVAT PREUZEO!

KK Dubai pravi supertim u ABA ligi
MN Press 

Prvo ime koje je predstavio Dubai je trener! Bilo je tu mnogo spekulacija, a pre svega su se pominjala kultna srpska imena. Svetislav Pešić je od samog početka povezivan sa Dubaijem, a on nije krio da je imao razgovore sa rukovodstvom kluba. Ipak, razgovori su moguće vođeni oko toga gde će igrati Dubai. "Znači Dubai ako bi želeo da igra u Evroligi ili Evrokup oni moraju da ispune tri uslova. Moraju da igraju još jedno takmičenje, a oni su izabranli da igraju ABA ligu. Ja sam im preporučio da uzmu da igrjau srpsku ligu. Zašto vi igrate ABA ligu zbog čega? Samo povećavate troškove, a najbolje da igrate srpsku ligu, KLS", rekao je Pešić.

Drugi trener koji je povezivan sa preuzimanjem ekipe Dubaija je dugogodišnji selektor Srbije i kultni plejmejker naše reprezentacije u igračkim danima Aleksandar Saša Đorđević. Nije se desilo ništa od navedenog već je ekipu u ruke preuzeo Jurica Golemac! Hrvat koji je nastupao za reprezentaciju Slovenije je do sada radio u regionu i vodio je Tajfun i Primorsku, a zatim Cedevita Olimpiju tri godine. Jedini angažman van ABA lige mu je bilo to što je na kratko ove godine preuzeo Hapoel Elijat u Izraelu,a sada će u ruke dobiti... Pa još ne znamo koga tačno!

TROJICA GOTOVA, JEDAN BLIZU, MNOGO IMENA...

Danilo Anđušić Kevin Panter
DS/© MN press, all rights reserved 

"Nismo došli da se razbacujemo parama, dajemo osam miliona evra Tavaresu... Želimo da stvorimo zdrav sistem! Trenutno stvaramo ekipu samo za ABA ligu, mahom od regionalnih igrača. Ne dovodimo Majka Džejmsa, Valtera Tavaresa i sve koji su se pominjali. Imaćemo skroman budžet za ABA ligu, u prvoj sezoni. Važno nam je da učimo, grešimo, steknemo iskustvo, uđemo i pokažemo se u najboljem svetlu. Takmičarski nije prioritet da osvajamo ABA ligu, jer i da je osvojimo, ne ulazimo kroz nju u Evroligu ili Evrokup. Cilj je oduvek bio ABA liga, ali komercijalno i sportski je bitno da igramo dve lige. Ulaskom u ABA smo pokazali da postojimo, da nismo neki oblak koji se vrti oko Balkana", istakao je Dejan Kamenjaševič kada je u Beogradu predstavljao svoj projekat.

Valter Tavareš i Majk Džejms su samo primeri igrača koji su pominjani kao ciljevi ovog kluba kada je projekat krenuo u realizaciju. Znalo se da Arapi imaju novca, pa su bukvalno svi košarkaši kojima ističe ugovor u Evropi povezivani sa ovom ekipom, a za sada sigurno deluju tri imena. Nedavno je objavljeno da u tim dolaze doskorašnji šuter Partizana Danilo Anđušić, iskusni slovenački bek Klemen Prepelič i italijanski reprezentativac Avudu Abas. S obzirom da je Anđušić, kao i njegov agent Miško Ražnatović, potvrdio ovu vest, deluje da su tri potpisa obezbeđena. Pričalo se da je transfer dogovorio i reprezentativac Jordana i osvajač Evrolige sa Fenerbahčeom Ahmet Duverioglu, ali sve da je to istina, još uvek su to samo četiri igrača.

Čekamo pre svega da vidimo plejeve ovog tima, ali i da se četiri transfera oko kojih se pričalo i za koje se pretpostavlja da su završeni i relizuju. Dubai svoju sezonu u ABA ligi počinje u petak 20. septembra, kada će dočekati Crvenu zvezdu na svom terenu. Tada će oči celog regiona biti uprte u ovaj meč i njegove aktere, a dok je Zvezda manje-više sklopila svoj tim još čekamo da vidimo kakav će tim imati domaćin na tom meču.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

MONDO/Nikola Lalović Danilo Anđušić o Kevinu Panteru