Slušaj vest

Novak Đoković je mnogo želeo da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i da obraduje čitavu Srbiju. "Žuljalo" ga je što je "samo" iz Pekinga doneo medalju - bila je to bronza u njegovom prvom pokušaju na Igrama - dok je svaki sledeći put odlazio kao jedan od favorita i nije mogao da "prebaci" preko polufinala.

Na kraju, ispalo je najlepše moguće, pošto je Đoković pred svojom porodicom u Parizu uspeo da osvoji zlatnu medalju u 38. godini, kao praktično poslednji zadatak koji mu je ostao u karijeri. Time je i definitivno zatvorio sve priče o najvećem teniseru svih vremena, ne postoji jedan argument koji je još na strani njegovih najvećih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala, tako da su čak i Amerikanci priznali da je GOAT (najveći ikada, prim. aut.).

U tekstu američkog novinara Džona Verthajma sa "Sports ilustrejteda" više nema dileme oko toga, štaviše sada se povela nova diskusija: da li je Novak Đoković najveći "živi sportista" na svetu?

Kurir/Dado Đilas Novak Đoković slavi sa zastavom i porodicom

"Rekorder po broju grend slemova kod tenisera dodao je neuhvatljivu zlatnu medalju svojoj kolekciji titula. Dakle, šta olimpijska medalja sada govori o njegovom nasleđu? Legenda Novaka Đokovića nastavlja da raste. Sa punih 37 godina u Parizu, nekoliko nedelja posle operacija kolena i nedelja posle poraza u finalu Vimbldona, igrao je protiv novog teniskog "dinama". Srbin je ispunio svoj dugi, samozavetni cilj osvajanja olimpijskog zlata u pojedinačnoj konkurenciji. U najboljem meču koji je odigrao ove godine, za prvu titulu ove godine, Đoković je pobedio Karlosa Alkaraza 7:6, 7:6 u klasiku od skoro tri sata", navodi se u uvodu ovog teksta koji je odjeknuo u Sjedinjenim Državama.

"Debata o najvećem svih vremena odavno je rešena sa 24 grend slema. Đoković je na odigrao gem-set-meč u tom meču, ali je sada ušao u potpuno novi - da li je ovo najveći živi sportista? Sa trijumfom na Olimpijskim igrama, osvojio je svaki veliki turnir najmanje tri puta. Osvojio je svaki masters. Sada je osvojio olimpijsko zlato. Sve je to uradio podizanjem svog tenisa kada su ulozi najvažniji - stalna tema njegove karijere bez premca".

Kurir/Dado Đilas Konferencija nakon pobede Đokovića

Autor teksta podseća da je pre samo nekoliko nedelja Alkaraz pobedio "glatko", a da je Nole za 21 dan uspeo da sve preokrene na svoju vodenicu. Servrao je besprekorno, nije dopustio Karlitosu da ga sustigne niti jednog trenutka, odlučujući se za perfektnu taktiku igranja na osnovnu liniju.

"Današnji dan će ostati kao jedan od velikih podviga njegove karijere, što, naravno, nešto govori. Nosio je osmeh dok je primao zlatnu medalju oko vrata u Parizu. Bilo je teško ne primetiti da je na nebu još uvek bilo svetla...", zaključuje autor koji očigledno misli da se Novak Đoković neće tako lako predati, nego da će nastaviti da igra tenis sve dok bude imao snage, pa ga tako čak možda vidimo i u Los Anđelesu. Tamo "svetla" ipak najjače sijaju.

Kurir/Dado Đilas Novak, medalja

BONUS VIDEO:

RTS1 Himna Bože pravde za Novaka Đokovića u Parizu