Slušaj vest

LIder ATP liste Janik Siner ostao je bez 400 ATP bodova osvojenih minulog proleća na Indijan Velsu, a sve zbog kazne nadležne anti-doping komisije jer je dva puta ustanovljeno da je u uzorku imao nedozvoljenu supstancu. Nezavisni tribunal je, ipak, utvrdio da Siner ne snosi odgovornost ni za jedan od pozitivnih testova..

Sineru je utvrđeno prisustvo nedozvoljenog anaboličkog steroida tokom testiranja u Americi u martu, kada je učestvovao na Indijan Velsu. Nadležni su pronašli je da je koristio klostebol, koji se nalazi na spisku zabranjenih supstanci Međunarodne anti-doping agencije. Drugi put je testiran nakon takmičenja, 18. marta i takođe je utvrđeno prisustvo klostebola.

Italijan je u oba slučaja uložio žalbu na suspenziju i tako mu je omogućeno da nastavi da igra i da postane prvi reket sveta. Ove nedelje, on je u ponedeljak osvojio Sinsinati, jer je na suđenju nezavisnog tribunala utvrđeno da nema Sinerove greške ili nemara za dva kršenja pravila teniskog anti-doping programa. Italijan je priznao krivicu u oba prekršaja, a zvanično je saopšteno da je greška nastala krivicom fizioterapeuta, koji je koristio kremu koja sadrži klostebol da bi mu tretirao posekotinu na prstu, a onda ga je masirao i oporavljao ga u petiodu od 5. do 13. marta.

"Fizioterapeut je davao Janiku tretmane i njegov nemar prilikom tretiranja otvorenih Janikovih rana uzrokovao je kontaminaciju", saopšteno je iz teniserovog tima.

U utorak je zvanično saopštio i Sinerov tim da je Italijan bio pozitivan i da je utvrđeno da je u njegovom testovima nizak nivo prekoračenja kada je u pitanju anabolički steroid, koji su svojevremeno koristili sportisti Istočne Nemačke. Saradnici Janika Sinera saopštili su da su potpuno sarađivali sa istražiocima.

Siner je na Indijan Velsu izgubio u polufinalu od Karlosa Alkaraza i nije znao do kraja aprila da je bio pozitivan. U međuvremenu je osvojio Majami open. I on se oglasio nakon što je islivala tajna koja je očigledno veoma dobro sakrivana mesecima. "Ostaviću ovaj izazivan i veoma nesrećan period iza sebe. Radiću sve što mogu da bih se potpuno povinovao anti-doping programima i tim koji sarađuje sa mnom pažljivo će biti posvećen istom".

Klostebol se smatra slabim steroidom u poređenju sa drugim lekovima koji povećavaju performanse i može da pomogne u formiranju mišića i da ubrza proces oporavka nakon intenzivnog treninga. Takođe, klostebol se nalazi i u različitim terapeutskim kremama i u pojedinim zemljama moguće ga je nabaviti bez recepta.

Sinerov advokat Džejmi Singer rekao je da je njegov klijent poslednji u nizu sportista koji su "pali" zbog tuđe krivice, odnosno zbog nesmotrenosti svojih saradnika. "Pod postojećim pravilima, on je odgovoran i za greške članova svog tima i te greške su nažalost dovele do ovog pozitivnog nalaza", izjavio je Italijanov zastupnik.

Bonus video: Đoković i Siner zajedno trenirali na Vimbldonu

Kurir sport Đoković trenirao sa Sinerom pred Vimbldon