Slušaj vest

Italijanski teniser Janik Siner bio je dvaput pozitivan na doping testu tokom Indijan Velsa i to na zabranjenu supstancu klostebol. Bez obzira što se radi o najvećem skandalu u tenisu u ovom veku, niko sem Sinera i njegovog tima to nije znao do 20. avgusta, kada je ATP saopštio da najbolji teniser sveta nije kriv i da nesmetano može da nastavi da se takmiči.

Siner je izbegao uobičajene kazne zbog korišćenja dopinga, što je pogodilo njegove kolege, a i dalje se postavlja pitanje kako je moguće da je profesionalni sportista - koji uz sebe ima tim stručnjaka - dozvolio da takva supstanca završi u njegovom telu? To ćemo još neko vreme sačekati da čujemo od Janika Sinera, pošto za sada njegova PR služba ne dozvoljava da se oglašava - sem saopštenjem - tako da je pred medije istupio Daren Kejhil.

Njegov trener, koji je radio sa Agasijem i Halep, odmah po objavi skandala gostovao je na ESPN-u gde je ponudio objašnjenje koje je u najmanju ruku bizarno. Iako je imao nekoliko meseci da se pripremi za obraćanje medijima, čini se da Kejhil nema još sva objašnjenja na "rupe" u priči Janika Sinera.

Tako su, prema njegovom objašnjenju, za sve krivi fizioterapeut Đakomo Naldi i član tima Umberto Ferara. Početkom marta, Naldi se posekao na skalpel i na to niko nije obraćao preteranu pažnju, a Siner je upitao svog fizioterapeuta da li je koristio neku kremu. Rekao je da nije, za šta Kejhil kaže da je bilo tačno u tom trenutku, međutim potom mu je Umberto Ferara ponudio sprej koji sadri kostebol: "To je sprej koji se koristi u Italiji, a ja nisam čuo za njega. Ranije se već dešavalo da baš zbog tog spreja suspenduju neke tenisere u Italiji, nastavio je da koristi i masira Sinera, što nismo znali. Nije ništa uzimao Siner, ali je preko toga bio pozitivan na testu. Ne znamo kako se to desilo", ispričao je Kejhil.

Janik Siner
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG 

Ono što nikako ne pije vodu je sledeća stvar koju je ispričao Daren Kejhil: "Otkud tamo sprej? Umberto Ferara je u ovome već 50 godina, radio je sa mnogo tenisera, apotekama, pomaže Sineru i u dijeti, tako da ne znam šta se desilo. Verovatno ga je imao zbog sebe, ne znam što je dao to Đakomu Naldiju".

Bilo kako bilo, zbog greške eksperta sa pola veka iskustva, koji je slučajno dao zabranjeni sprej članu Sinerovog tima, Siner je bio pozitivan na doping testu što nije znao sve do mastersa u Majamiju - koji je osvojio. Nakon toga je bio suspendovan na samo nekoliko dana (?) posle čega se žalio na odluku i zahtevao hitno saslušanje, a čim je objasnio šta se dogodilo i ponudio razumno objašnjenje - zabrana je ukinuta i nastavio je neometano da se takmiči.

SEBASTIEN NOGIER/EPA, TERESA SUAREZ/EPA Janik Siner

"Mi sa tim živimo već nekoliko meseci, bilo je izazovno i teško, posebno za Sinera. Najviše je propatio i on je taj koji je uprkos svemu tome morao da igra turnire. Tako da, bilo je jako teško i skidam mu kapu za to, posebno zbog rezultata koje je pravio. Ali, bilo je dana kada je bio fizički i psihički loše", objasnio je Kejhil.

Ono što niko nije objasnio već 24 sata je kako je moguće da niko nije znao da pet meseci najbolji teniser sveta igra uprkos tome što je bio pozitivan na doping, pa zato ne čudi gnev kolega Janika Sinera kojima nije svejedno zbog dvostrukih aršina.

BONUS VIDEO:

RTS1 Novak Đoković slavi sa zastavom