Slušaj vest

Ne uspeva Amerika već godinama da se približi vrhu svetskog tenisa, a sada se nadaju da bi to mogla da promeni jedna Srpkinja. Mlada 16-godišnja IvaJović dobila je specijalnu pozivnicu i sa svojom partnerkom Tajrom Katerinom Grant igraće u seniorskom dublu na US Openu iako je rođena 6. decembra 2007. godine. Tako će pre 17. rođenanda zaigrati na nekom grend slemu. 

Srbija je na kraju ipak dobila predstavnicu u ženskom delu US opena pošto je zbog zaštićenog renkinga Nina Stojanović dobila pozivnicu za ženski dubl pa će zajedno sa iskusnom Holanđankom Arančom Rus biti u glavnom žrebu. Prve nositeljke su Gabrijela Dabrovski i Erin Rutif, druge su Su Vei Hsieh i Elisa Mertens, a Amerikanci se nadaju u Tejlor Tauzend koja je u paru sa Katerinom Siniakovom, Nikol Meličar Martinez koja igra sa Elen Perez, kao i kompletno američke parove Dolhajd - Kravčik i Kenin Matek Sands. 

Ali ko je Iva Jović, mlada teniserka srpskog porekla rođena u Los Anđelesu u koju će biti uprte oči cele Amerike? Ona je ogroman potencijal, a ostaje neka nada da bi mogla nekada da se predomisli i zaigra pod našom zastavom, kao Jelena Dokić pre nje. 

KO JE IVA JOVIĆ?

profimedia-0840762496 (1).jpg
Profimedia/IMAGO 

Iva Jović ima 16 godina, igra sa Tirom Katerinom Grant u paru, a njena partnerka rođena je u Rimu gde joj je otac igrao košarku. Sa 16 godina obe već igraju seniorske turnire i obe su veliki talenti. Otac Ive Jović zove se Bojan, majka Jelene, a starija sestra Mia takođe igra tenis i to na koledžu UCLA. Iva Jović je sa pet godina počela da se bavi tenisom i odmah je viđeno kakav je potencijal. 

Već 2021. godine uzela je prestižni "Orandž Boul" u konkurenciji takmičarki do 14 godina, a zajedno sa Grantovom je u dublu osvojila taj turnir na Floridi 2022. i 2023. godine.U junu 2022. godine je već krenula da igra seniorski tenis na jednom lokalnom turnriu u Los Anđelesu i odmah je stigla do finala! U oktobru prošle godine uzela je svoj prvi seniroski turnir u Redingu. Što se juniorskog tenisa tiče, tu dominria ove godine, pa je osvojila Australijan open i Vimbldon ove sezone, a na Rolan Garosu je stigla u finale.

A ŠTA JE SA AMERIKANCIMA? 

profimedia-0865680898 (1).jpg
MARIJAN MURAT / AFP / Profimedia 

U muškom tenisu Amerikanci su baš, baš daleko od vrha. Trenutno nemaju nikoga u top 10 na svetu, a mada Tejor Fric, Ben Šelton, Toi Po, Sebastijan Korda i Franses Tijafo jesu u prvih 20 niko od njih nije ni blizu da bude prvi ili da osvoji neki grend slem. Što se tiče dama tu je situacija bolja, pa je tako Koko Gof treća, Džesika Pegula šesta, Danijel Kolins 11., Ema Navaro 13. i Medison Kiz 14. na VTA listi. Osvajale su i grend slemove, ali i to je jako daleko od šampionki poput Serene i Venus Vilijams, Kris Evert, Lindzi Devenport, Trejsi Ostin, Dženifer Kaprijati...

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

Kurir Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork