Slušaj vest

Novak Đoković doživeo je bolan poraz od Alekseja Popirina u 3. kolu US Opena i završiće sezonu sa olimpijskim zlatom, ali i bez ijednog grend slem trofeja. I ne samo to, već će u preostalom delu godine morati da igra mnogo više nego do sada ako želi da se plasira na završni Masters u Torinu, na koji će samo osam najboljih u ATP trci.

Drugi uslov osim plasmana da se teniseri u novembru garantovano nađu na poslednjem velikom turniru u sezoni je da osvoje grend slem trofej. To znači da bi Novaku u tom pogledu odgovaralo da u Njujorku ne podignu trofej Grigor Dimitrov, Tejlor Fric, Tomi Pol ili neko drugi iz grupe igrača koji su ispod njega u ATP trci. Ovako na njoj izgleda trenutno stanje:

  1. Janik Siner 7.100
  2. Karlos Alkaraz 6.010
  3. Aleksander Zverev 5.915
  4. Danil Medvedev 4.120
  5. Kasper Rud 3.795
  6. Andrej Rubljov 3.480
  7. Novak Đoković 3.260
  8. Aleks De Minor 3.005
  9. Tejlor Fric 2.790
  10. Stefanos Cicipas 2.735
  11. Grigor Dimitrov 2.635
  12. Tomi Pol 2.635
  13. Hubert Hurkač 2.590...

U ovom trenutku, poznato je da će Novak za dve nedelje biti deo reprezentacije Srbije u Dejvis kup okršaju protiv Grčke. Posle sedam godina, Đoković će nastupiti u dvorani "Aleksandar Nikolić" i predvodiće zemljake u plej-ofu za Svetsku grupu. Ti mečevi biće odigrani 14. i 15. septembra.

Novak Đoković (3).jpg
DANIEL MURPHY/EPA 

Nakon toga, Novak će igrati u Šangaju od 2. do 13. oktobra, na Mastersu 1.000 i već je poručio da ne može da dočeka da se vrati u Kinu. A šta posle Šangaja? Novak je na US Openu potvrdio da neće igrati na turniru iz serije ATP 250 koji organizuje njegov brat Đorđe u Beogradskoj areni od 3. do 9. novembra, objasnivši da on "pada" u sedmici pre Mastersa u Torinu, a posle Mastersa u Parizu (26. oktobar - 3. novembar), posle kojeg mnogi završe sezonu.

Međutim, tesna trka za odlazak u Torino mogla bi da učini svaki osvojeni bod dodatno vrednim. U tom slučaju, Novak možda razmisli i o nastupu na Novom Beogradu, za koji ga vežu divne emocije i osvajanje Dejvis kupa sa Srbijom.

Naravno, uz sve ovo je neophodno naglasiti da je u poslednjim mesecima Đoković prolazio kroz velike napore, operaciju meniskusa u junu, nastupe na Vimbldonu, Olimpijskim igrama i na US Openu. A poznata je i činjenica da u 38. godini pažljivo dozira broj turnira i ne nastupa tako često koliko je možda potrebno da u novembru ode u Italiju.

Bonus video: Bože pravde za najboljeg ikad, Novaka Đokovića

RTS1 Himna Bože pravde za Novaka Đokovića u Parizu