Slušaj vest

Pravda je zadovoljena, Srbiji je vraćena medalja iz Pariza! Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović potvrdio je da je srebro koje je prvobitno bilo oduzeto Nebojši Đuriću vraćeno i da je on zvanično drugi u bacanju kugle na POI u Parizu! 

Đurić je u bacanju kugle u kategoriji F55 dobacio do 11 metara i 98 centimetara, što je bio drugi najbolji rezultat. Zatim je usledila žalba iranskog tima na stolicu našeg takmičara, koja je usvojena. Đuriću su poništeni svi rezultati, postavljen je na poslednje mesto finala, ali naš Paraolimpijski komitet nije odustajao. Pošto se Đurić gotovo deset godina takmičio sa istom opremom, nastupao na mnogo takmičenja sa njom usledila je velika pravna borba nakon koje je ipak on ostao srebrni. 

"S radošću obaveštavamo javnost da je paraolimpijcu Nebojši Đuriću vraćena srebrna medalja na Paraolimpijskim igrama u Parizu, nakon revizije rezultata njegovog nastupa. Đurić, koji je jedan od naših najistaknutijih paraatletičara, prvobitno je bio diskvalifikovan zbog proceduralne greške, ali je nakon pažljivog razmatranja situacije pravda zadovoljena. Za ovu ispravku založio se naš stručni tim na čelu sa predsednikom POKS-a, Zoranom Mićovićem,koji je juče zvanično uputio saopštenje za javnost. Stručni tim POKS-a :sekretar Bojan Jaćimović, zamenica šefa misije Jovana Zrnzević koja je dala neprocenjiv doprinos svojim iskustvom, pravnica POKS Nela Kovačević i Miloš Zarić, trener Nebojše Đurića. Posebno smo zahvalni volonterki našeg tima Sofiji Martin", navodi se u saopštenju.

Nakon svih događaja i prvobitnog oduzimanja medalje Đurić se zbog psihičke traume povukao iz finala u disciplini bacanje diska, a dao je i jako emotivnu izjavu tom prilikom. "Najveća krađa i prevara u istoriji parasporta. Došao sam kao sedmi, osmi favorit i na kraju sam osvojio srebro čudom i krvavim radom - svojim i svog trenera. Osvojili smo srebrnu medalju, ali radost je trajala kratko. Miloš je rekao sve, nemam sad ni snage ni volje. Šta da kažem, hvala celoj naciji, porodicama, familijama, svima koji su nas bodrili. Osećali smo to u selu, osećali smo svaki dan... Hvala svima što prate, nadam se samo da ćemo imati podršku, kao i uvek", rekao je Đurić, kome je sada ipak vraćena njegova zaslužena medalja. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir sport Srbija Amerika Olimpijske igre