Slušaj vest

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je sve što se može osvojiti u tenisu. Kada se jednog dana povuče - uradiće to kao najveći u istoriji ovog sporta - međutim, i dalje oseća da je "dužan" sportu u koji se zaljubio od malena i koji mu je toliko toga dao. Zato je odlučio da se obračuna sa "onima na vrhu", zbog kojih smatra da sport stagnira (ako ne i regresira) i da jednog dana kada njega ne bude više u njemu, nove generacije neće moći da uživaju.

Zato je još pre nekoliko godina Novak Đoković osnovao sindikat tenisera (PTPA) koji se pre svega zalaže da slabije rangirani teniseri mogu da žive od ovog sporta, da najveći "kolač" od turnirske zarade pripada igračima, a ne turnirima, dok je pred početak mastersa u Šangaju čak angažovao i advokate da "raskrsti" sa ATP.

Njegova najava je odjeknula tako da su se i engleski mediji, konkretno britanski "Telegraf", uključili u praćenje čitavog slučaja koji bi mogao da izazove tektonske promene u tenisu. Engleski novinar Sajmon Brigs, inače dugogodišnji kritičar lika i dela Novaka Đokovića, stao je u njegovu odbranu autorskim tekstom: "Tenis je u stanju paralize i Novak Đoković može da mu donese 'udarac' koji mu je hitno potreban".

U tom tekstu, između ostalog, navodi se da bi Đokovićev poslednji poklon tenisu mogla da bude njegova organizacija PTPA koja je spremna da "zatrese" sport, iako Nole - uz bogatstvo koje ima na završetku karijere (zovu ga multimilioner u tekstu) - ne mora "prstom da mrdne" i može da se povuče bez griže savesti. 

Novak Djoković
HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia 

Tako su uostalom uradili Rafael Nadal i Rodžer Federer, koji su uvek išli uz dlaku "glavešinama" iz ATP, dok je Novak Đoković ipak želeo da menja stvari i nije prihvatao da tenis propada. Jedini je koji je hteo i smeo da se uhvati u koštac sa problemima zbog kojih bi tenis mogao da postane potpuno irelevantan u godinama koje dolaze, pošto bi svi oni slabije rangirani mogli da odustanu od sporta jer ekonomski nije isplativ za njih.

"U sumrak svoje igračke karijere, Đokovićev poslednji poklon tenisu mogao bi da leži u njegovoj PTPA koja se sprema da pravnim putem izazove ATP. Potrebna je hitno neka vrsta udarca, pošto je tenis u stanju paralize. Čujemo svake godine iste pritužbe, zaraćene strane, nedostatak vizije i kratkoročno upravljanje...", navodi se uz tekstu u kome su autori konsultovali i Novakovog prijatelja i direktora PTPA - Ahmada Nasara.

"Sistem je toliko protiv igrača, navijača, medija, drugih komercijalnih partnera... Zato tražimo desetogodišnji plan jer tenisu mora da se obnovi i niko nema odgovor šta dalje", objasnio je on.

Trening_SRB_36.jpg
MN Press 

Autor teksta podseća da je među sto najplaćenijih sportista sveta iz prošle godine čak 10 bilo iz golfa, dok su iz tenisa tu bila tek dvojica - Alkaraz i Đoković. To je neobično kada se zna da sva četiri grend slema u tenisu zarađuju više nego bilo koji golf turnir, što će reći da većinu tog novca ne dobijaju sami igrači.

Takođe, podseća se da je Nadal pokušao da se "bori protiv sistema" 2012. godine kada ga je "sabotirao" Federer i nije dozvolio da se skrati teniska sezona, verovatno jer je imao podršku iz ATP - i istovremeno jer je računao da tako ima veće šanse da sruši Španca. Dobro je poznato da je i Đoković bio nezadovoljan Savetom igrača ATP iz koga je istupio jer nije mogao da se bori više, shvativši da ne može da obezbedi više novca svojim kolegama, pa je zato pokrenuo PTPA pre nekoliko godina. Zbog toga je bio pod velikim pritiskom (i dalje je), ali je ovo njegovo "vraćanje" tenisu - to će se pamtiti.

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković govor