Slušaj vest

Novak Đoković nikad se nije plašio da kaže ono što misli, čak i kada zna da to može da mu nanese štetu i napravi probleme. Uostalom, odlukom da osnuje sindikat igrača PTPA i da krene u borbu protiv ATP i da se bori za prava tenisera najbolje govori tome u prilog. Sada je otišao korak dalje i angažovao je advokate!

PTPA, čiji je on osnivač, kreće u borbu sa ATP zbog pretrpanog kalendara, prevelikog broja turnira i sve većih obaveza koje imaju teniseri. Sezona se završava sredinom novembra i počinje već krajem decembra, što znači da imaju oko mesec dana za odmor. Zato je Novak rešio da "udari" još jače. Sprema se "zemljotres" kakav do sada nije viđen...

"PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra", navodi se u tekstu britanskog "Telegrafa".

Mnogi igrači se bune i javno pričaju o svim tim problemima. Govorili su to na konferencijama za medije, a pre samo nekoliko dana je objavu na Tviteru imao Stefanos Cicipas koji je ubrzo posle toga izbrisao. Spekuliše se da mu je to neko savetovao da uradi. "Potrebe za promenama su sada hitnije nego ikad. ATP i WTA kalendari su takvi da nemamo odmor. Sa liderima kakav je Novak Đoković priče oko promene kalendara koje bi više odgovarale igračima dobijaju sve više pažnje", napisao je Cicipas.

UKIDAJU SE EGZIBICIJE?

Jedan od direktora PTPA sindikata Ahmad Nasar pričao je baš o tim problemima sa kojima se igrači suočavaju. "Tenis je drugi najgledaniji sport po našim podacima, odmah iza fudbala i uprkos tome je tek deveti kada se gleda zarada. Četiri grend slema godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način", rekao je Nasar za britanski "Telegraf".

Istakao je i koliko je sve to ustvari opasno. "Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko", istakao je Nasar i dodao da se angažovanje advokata u ovom procesu neće fokusirati samo na ATP i WTA već i na ITIA (agenciju za teniski integritet) koja se bavila i kontroverznim slučajom dopinga Janika Sinera.

Ukoliko dođe do pravnog procesa i pokretanja tužbe problem bi mogao da nastane u vezi sa egzibicionim turnirima. Primera radi egzibicija "Šest kraljeva" u Saudijskoj Arabiji svakome od šest učesnika daje 1,5 miliona evra samo za učešće (Đoković, Nadal, Alkaraz, Siner, Medvedev i Rune). Promene u rasporedu mogle bi da utiču i na te turnire i da dovedu i do potencijalnih zabrana za učešće na nezvaničnim turnirima.

BONUS VIDEO:

MONDO Novak Đoković