Slušaj vest

Nekadašnja heroina jugoslovenskog sporta, Monika Seleš (50) bila je osamdesetih godina apsolutna senzacija svetskog tenisa. Pod vođstvom slavne Srpkinje Jelene Genčić, ona je osvajala turnire kao dete, u Beogradu upijala od nje važne teniske lekcije zajedno sa Goranom Ivaniševićem, a onda je jednog dana samo nestala.

Dogodilo se to 1986. godine, kada je sa nepunih 12 godina postala evropska šampionka u uzrastu do 14 godina. A, onda je sutradan samo nestala.

"Vraćali smo se sa turnira na kojem je osvojila Evropsko prvenstvo do 14 godina, iako je imala 12 godina. Sutradan mi je direktor televizije rekao da hitno napišem scenario, da snimamo Moniku jer je ceo svet traži. Tražila sam je sutradan, nigde je nije bilo, a onda mi je rekla koleginica rekla 'Da li ti čitaš Politiku?' Juče su odmah otputovali i preko Beograda otišli u Ameriku kod trenera Nika Bolitijerija. Bez 'zbogom', bez objašnjenja, više se nikad nismo videli. Samo sam čitala rezultate i bila ponosna što je bila ono što jeste", rekla je Jelena Genčić.

Monika Seleš
MN Press 

Nekada uspešna teniserka i intelektualka, koja je završila dva fakulteta i bila reprezenativka Jugoslavije i u rukometu, brinula se u najranijim danima i o Novaku Đokoviću, ali i o njegovom bivšem treneru, Goranu Ivaniševiću.

"Monika, Goran i ja sedimo i Goran kaže 'Monika, video sam tvoju protivnicu u polufinalu, velika je kao Jeca, ona će te smožditi'. A, ona ćuti i ne podiže glavu i ne gleda ga, već kaže: "Grešiš Gorane, ja gledam samo loptu, ne gledam protivnicu", odgovorila je Seleš.

"Pa, to je veličina jednog šampiona", govorila je Jelena Genčić uz mnogo topline o Moniki Seleš, bez obzira na njihov rastanak i na to što je otišla od nje u Ameriku bez pozdrava.

Koliko je energije Jelena Genčić uložila u mladu Novosađanku oslikala je još jedna situacija.

"Kad smo počeli da radimo nije se znalo da li je levoruka. Servirala je desnom, a smečovala levom rukom. Onda sam odlazila kod psihologa, stručnjaka, kod lekara, da me savetuju i rekli su mi da je pustim, da sama odluči da li će biti levoruka ili desnoruka. Uzimala je moje rekete, tražila je šampionske, teške rekete i morala je da igra sa dvema rukama i forhend i bekhend, što joj je posle dalo fantastičnu snagu", izjavila je ona u emisiji "Agape"

Profimedia/Matthew Stockman, Twitter/WTA/Screenshot MONIKA SELEŠ

Monika Seleš bila je tenisko čudo od deteteta, od 1990. do 1993. osvojila je čak osam grend slem titula, a onda je doživela strašan napad pomahnitalog Nemca u Hamburgu, koji je bio 'navijač' njene rivalke Štefi Graf. Utrčao je na teren sa nožem i zario ga u leđa Monike Seleš. Nakon toga je odsustvovala duže od dve godine i bile su potrebne godine i godine da se oporavi od toga.

Ponovo je uzela reket u ruke i zaigrala na turnirima 1994. godine, kao američka državljanka, što je ostala do danas. Živi u Sarasoti, na Floridi, u blizini Tampa Beja.

Jelena Genčić, njena ponosna učiteljica i trener, preminula je 2013. godine u Beogradu, nakon što je videla kako njen najbolji učenik, Novak Đoković, ostvaruje snove koje su sanjali zajedno u njenom domu i na terenu.