Slušaj vest

Španski teniser Rafael Nadal odlučio je da se povuče iz sporta, poslednje mečeve odigraće krajem novembra za Španiju. Odluku je saopštio zvanično na svojim kanalima na društvenim mrežama, a to i nije preveliko iznenađenje ako se zna da ga već dugo muče povrede zbog kojih nije mogao da igra u obimu u kom je želeo.

To se posebno "oseti" od kada je osvojio svoj 22. grend slem, tokom Rolan Garosa 2022. godine, posle čega nije više bio na svom pravom nivou. Pokušavao je više puta da se vrati, ali čak ni u Parizu - gde je bio apsolutni gospodar - nije pravio razliku. Tako je ove godine već u prvom kolu Rolan Garosa eliminisan kada mu je na crtu izašao Aleksander Zverev, dok je poslednji meč odigrao protiv Novaka Đokovića - na istom mestu, na Olimpijskim igrama. Takođe, bio je bez ikakve šanse.

Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia, MAST IRHAM/EPA Rafael Nadal

Nadal će u penziju i zvanično otići nakon nastupa za reprezentaciju Španije u Dejvis kupu, od 19. do 24. novembra, gde zajedno sa Karlosom Alkarazom ima objektivno dobru šansu da se oprosti titulom. Hteo je to da uradi na Rolan Garosu, potom makar u dublu na Olimpijskim igrama, a videćemo da li će "treća biti sreća".

"Zdravo svima, ovde sam da vam kažem da se opraštam od profesionalnog igranja tenisa. Realnost je da su poslednje dve godine bile jako teške, nisam u stanju da igram bez poteškoća, trebalo mi je vremena da to prihvatim. U ovom životu, sve ima početak i kraj. I mislim da je prigodno da to bude sada. Karijera je bila uspešnija nego što sam mogao i da zamislim. Uzbuđen sam što će moj poslednji turnir biti Dejvis kup gde ću predstavljati svoju zemlju i pokušati da osvojim titulu", kazao je Nadal prisećajući se da je upravo sa Španijom u Sevilji 2004. godine u Dejvis Kupu upravo sve krenulo.

Podsetimo, Rafael Nadal je jedan od najboljih tenisera svih vremena i osvojio je 22 grend slem titule u karijeri. Najviše na Rolan Garosu, čak 14 puta, a "kralj šljake" ima i četiri US Opena i po dva Australijan opena i Vimbldona. Takođe, osvojio je Olimpijske igre 2008. godine u Pekingu. Tokom karijere ostvario je 1.080 pobeda i doživeo 227 poraza, a neki od najtežih bili su protiv Novaka Đokovića, njegovog najvećeg rivala - iako će mediji reći da je to Rodžer Federer.

BONUS VIDEO:

RTS Rafael Nadal čestita Novaku Đokoviću