Slušaj vest

Nikola Pilić (85), legenda jugoslovenskog i svetskog tenisa, poznati je hrvatski stručnjak koji je početkom veka pet godina u svojoj akademiji u Nemačkoj učio Novaka Đokovića tenisu, profesionalizmu i životu.

Posle važnih lekcija koje je naučio od Jelene Genčić u Beogradu, Novak je u septembru 1999, nedugo posle NATO agresije, otišao u Minhen kod Nikole Pilića i nekadašnji finalista Rolan Garosa (1973. godine) odmah je video kakav biser ima pred sobom.

"Bio je četiri i po godine kod mene, više-manje. Tu je i moja supruga jako puno pomogla. U ono doba sam imao par igrača od 16, 17 godina, a on je imao 13. Posle mesec dana video sam kako se on ponaša, kako gleda i moja supruga je rekla 'Nikola, znaš šta, ovaj mali Đoković kada govori o tenisu, ta rečenica je vrlo slična tvojoj", kazao je Pilić u intervjuu za "K1 televiziju".

Pričao je Pilić i o već čuvenom Novakovom meču kada je kao 14-godišnjak u Nemačkoj igrao na treningu protiv Gorana Ivaniševića.

"U svakom slučaju, kada je imao 14 godina... Za Gorana Ivaniševića je 2000. godina bila katastrofalna, izgubio je 19 puta zaredom u prvom kolu, došao je kod mene sa dosta kila više... Kako sam ja neverovatno lud što se tiče profesionalizma, igrao sam i subotom i nedeljom i u nedelju smo igrali do 16, a onda sam mu rekao:

  • "Odigraj par minuta sa ovim malim sa crnom kosom", kazao sam mu.
  • "Rekao mi je 'Hoću šjor Niko, hoću", odgovorio mi je.

"Igrali su 20 minuta, Novak je bio kao hipnotisan. U tih 20 minuta nije bacio nijednu loptu u mrežu. Da li je to moguće? Možda je neka izašla napolje, a možda je neka izašla van linije, ali nijedna u mrežu. Tada je Goran rekao 'Od ovog malog bi moglo da bude nešto', dodao je Pilić.

ALEX PLAVEVSKI/EPA Novak Đoković

Slavni Hrvat sa ponosom ističe još jednu stvar zbog koje je ponosan na Novaka.

"Nikad ništa nije zaboravio, razgovarali smo satima. Uhvatio sam ga i već u 15. godini sam bio uveren kao i njegov otac, da će biti jako dobar igrač. Nisam znao da će biti 'Broj 1', ali sam znao da će biti izvrstan igrač. Na kraju, nije imao ni 16 godina, a osvojio je prvenstvo Evrope do 16. Onda sam došao ovde i osvojio je prve ATP poene".

Kako se slagao sa Srđanom Đokovićem?

"Moram iskreno da kažem da smo Srđan i ja, kada je Novak imao 15 godina, bili uvereni da će igrati vrhunski tenis. Nismo znali da li će biti 'Broj 1', ali da će igrati vrhunski tenis. I moram da kažem da je Srđan uvek poštovao moje mišljenje i nikad mu neću zaboraviti. Napravio je neke stvari koje sam ja rekao da bi trebalo da napravi i uvek je stajao iza Novaka, u svakoj situaciji. Znam da je eksplozivan, da zna da kaže nekad i što ne bi trebalo, ali u tom periodu bio je jako važan za Novaka. Ne bih rekao da Novak bez njega 'nikad' ne bi nešto ostvario, ali puno teže", dodao je Pilić.

"Moja supruga Mia i ja smo ga u to doba primili znajući šta se događa 1999. godine, primili smo ga skoro kao našeg sina. Zahvaljujući mojoj supruzi više nego meni", naglasio je on.

Sarađivali su Đoković i Pilić i u Dejvis kup reprezentaciji koja je Srbiju odvela do trijumfa u tom takmičenju i do čuvene "salatare". Da li ima razlike u mentalitetu između Srba, Hrvata i Nemaca? Pilić to najbolje zna, jer je osvajao Dejvis kup kao kapiten sa tri reprezentacije.

"Nemci su skroz drugačiji, oni su kvadratasti i slušaju. Mene svi slušaju, čak i Srbi, možete da zamislite to?", nasmejao se Nikola Pilić. "Ako te ne slušaju, imaš problema. Želim najbolje za njih. Svoje sam odradio u životu, a ako im kažem da ne bi bilo loše da taj i taj odigraju dva seta, oni odigraju. Bez obzira na to da li se vole ili ne vole"

MN Press, Profimedia/AFP PHOTO JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Nikola Pilić

Pilić je u 43 godine napravio 39 igrača u prvih 100. I to niko osim njega nije uradio "Dobar nos, veliki rad i 'know-how', odnosno znanje", prepričao je ukratko tajnu svog uspeha. I koga god da napravi u budućnosti, jer nema nameru da stane, i bez obzira na sve što je ostvario, zauvek će pre svega ostati upamćen kao učitelj najvećeg svih vremena. I nije samo zbog toga ponosan na Đokovića.

"Pored toga što je najbolji igrač svih vremena, on je kao čovek izvanredan, a to je ono što fascinira. Ima igrača koji su jako dobri igrači, ali kao ljudi i nisu najbolji i pokazali su se tako kod nekih stvari. Kod Novaka to moram da naglasim. A, obično treneri daju jako puno, a dobiju jako malo, a ja sam od njega dobio jako puno. Od Novaka sam tražio samo jedno... Što kažu Grci - komponenta zahvalnosti kod čoveka je najvažnija komponenta. A, kod Novaka sam to dobio i jako sam zadovoljan s tim što sam dobio. Davao sam jako puno"

"Bez obzira na bilo šta, moje mišljenje o Novaku kao igraču i čoveku je jednostavno tako, ne zato što sam mu puno toga dao. I Srđan Đoković zna, gledao je kada sam trenirao i kada sam bio i jači od njega kao igrač, ali on jednostavno jako zna šta bi trebalo da radi, šta ne bi trebalo. On je moja očekivanja nadmašio"

Bonus video:

Instagram/djokernole Novak Đoković peva sa Miroslavom Ilićem